Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Självmordsattack i Irak

Nyheter | 21/05/2009 10:38

En självmordsbombare dödade flera människor i en attack i Kirkuk.

En självmordsbombare dödade flera människor i en attack på torsdagen i staden Kirkuk i norra Irak.

Enligt den irakiska polisen var det en grupp sunnimuslimska milismän som attackerades - männen ingick i "Sahwa" (det arabiska ordet för uppvaknande), en styrka som bekämpar terrornätverket al-Qaida.

Uppgifterna om antalet döda gick på torsdagen delvis isär, men det rör sig om mellan tre och sju personer. De döda uppges ha stått i en kö och väntat på att få sin lön. Flera människor ska också ha skadats i attacken.

"Sahwa" är en av de främsta anledningarna till att våldet faktiskt minskat i Irak det senaste året. Det rör sig om en styrka på nästan hundratusen sunnimuslimska milismän som ibland förutom "Sahwa" också kallas "Iraks söner". Styrkan har sedan slutet av 2006 stötts av USA och många av medlemmarna är forna rebeller som bytt sida för att tillsammans med amerikanerna och den irakiska regeringen bekämpa al-Qaida och andra terrorgrupper.

En självmordsbombare som var klädd i en Sahwa-uniform sprängde sig själv i luften i när en grupp Sahwa-män hade samlats invid Kirkuks tekniska högskola för att få ut sin lön, berättade ett polisbefäl om attacken.

Samtidigt kom besked om att antalet döda efter attacken i huvudstaden Bagdad i onsdags stigit till 40 och att minst 83 människor nu rapporteras vara skadade.

Dådet i onsdags rörde sig om en sprängladdningen som var gömd i en bil som stod parkerad i närheten av en populär restaurang i stadsdelen Shula i Bagdads nordvästra del.

Skrivet av: