Utrustade med paraplyer och färgglada skyddshjälmar tog sig demonstranterna in i parlamentsbyggnaden 1 juli 2019. Arkivbild.
Utrustade med paraplyer och färgglada skyddshjälmar tog sig demonstranterna in i parlamentsbyggnaden 1 juli 2019. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tolv personer döms för parlamentsstormning

Tolv personer döms till fängelse för att ha medverkat i stormningen av Hongkongs parlament under de omfattande protesterna mot Pekings inflytande för fem år sedan.


Hundratals regeringskritiska demonstranter, utrustade med paraplyer och skyddshjälmar, bröt sig in i parlamentsbyggnaden natten till den 1 juli 2019, på årsdagen av överlämnandet från Storbritannien 1997.

De krossade fönster och klottrade slagord på väggarna i parlamentets kammare, innan de lämnade byggnaden då kravallpolis närmade sig.

De tolv har tidigare dömts för bland annat upplopp och deras straff utmäts nu till olika långa fängelsestraff, mellan fyra och ett halvt år och upp till sex år och tio månader.

Året efter stormningen införde Kina en omfattande nationell säkerhetslag för att få stopp på de omfattande prodemokratiska protesterna. Mängder av oliktänkande har gripits och fängslats sedan lagen infördes.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!