En mus äter på en albatrossunge på ön Marion. Arkivbild.
En mus äter på en albatrossunge på ön Marion. Arkivbild. - Foto: Stefan och Janine Schoombie/AP/TT

Möss äter sjöfåglar levande: "Zombieapokalyps"

Möss har invaderat en avlägsen ö nära Antarktis, där de brutalt ger sig på vuxna sjöfåglar. Nu planeras hur gnagarna ska utrotas.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När säljägare klev i land på ön Marion i början av 1800-talet hade de fripassagerare i lasten. Och de senaste årtiondena har mössen exploderat i antal, främst på grund av stigande temperaturer i klimatförändringens spår som har gjort den vindpinade ön i Indiska oceanen, nära Antarktis, mer gästvänlig.

Den 297 kvadratkilometer stora ön är obebodd förutom en forskningsstation. Här finns dock stora populationer av närmare 30 fågelarter, däribland vandringsalbatross.

Men de hotas av de uppskattningsvis en miljon mössen, varnar naturvårdare.

Äts levande

Efter ryggradslösa djur och växter har gnagarna gått vidare till större byten, främst ägg och ungar men också vuxna sjöfåglar. Metoden är brutal: mössen äter på fåglarna medan de lever genom att knapra bort huden.

— Det är som hämtat från en zombieapokalyps, har ekologen Otto Whitehead sagt till National Geographic.

En förklaring till varför fåglarna inte försvarar sig, utan ofta sitter kvar medan gnagarna äter på dem, är att de har häckat så länge på ön utan att möta hot från rovdjur. Därför har de inte utvecklat försvarsmekanismer. Andra experter har pekat på häckande fåglars evolutionära instinkt att främst skydda sina ägg eller ungar i stället för att fly.

Vandringsalbatross är den allra största arten albatrosser. Här i ett bo på Marion. Arkivbild.

Att möss äter sjöfåglar har bara upptäckts på en handfull av världens öar. Men omfattningen på Marion är oroväckande, enligt Anton Wolfaardt som leder ett projekt som ska utrota mössen. Enligt honom bedömer naturvårdare att 19 arter av sjöfågel kan försvinna från ön om 50 till 100 år om ingenting görs.

— Framtiden för den här väldigt viktiga ön som en oas för sjöfåglar är mycket osäker på grund av mössens påverkan, säger han till nyhetsbyrån AP.

Sprida gift

Nu smids planer för hur hundratals ton råttgift ska dumpas med helikopter. Om det lyckas skulle det vara den största utrotningen i sitt slag – men om en enda dräktig mushona undkommer kan det bli startskottet för en ny parningskarusell.

Giftet utformas för att inte skada marken eller vattenkällor. Sjöfåglarna lever av havet och borde klara sig utan skador, enligt Wolfaardt. Vissa djur kommer dock att påverkas på individnivå, men Wolfaardt säger att arterna kommer att återhämta sig.

— Det finns ingen perfekt lösning, som bara dödar möss och inget annat.

Det återstår en del planering och finansiering, men tanken är att utföra massutrotningen 2027.

En forskningsstation på ön Marion, som är sydafrikanskt territorium. Arkivbild.
TT
/
Hot