USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Vi står vid er sida, lovar Ukrainas allierade vid ännu ett militärt stödmöte i tyska Ramstein. Värdlandet lovar en halv miljard euro i ytterligare hjälp.


Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.

— Ukrainas civila är utsatta för en konstant beskjutning av ryska missiler och iranska drönare. Men Ukraina viker sig inte och det gör inte USA heller. USA kommer inte att låta Ukraina misslyckas, säger Austin i sitt inledningsanförande till försvarsministrarna i den så kallade Kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

Ministrarna representerar ett 50-tal länder och sitter samlade under tisdagen i tyska Ramstein för sitt 20:e stödmöte sedan det ryska anfallet i februari 2022.

Från tysk sida utlovar försvarsminister Boris Pistorius ytterligare 500 miljoner euro i stöd, bland annat i form av 10 000 artillerigranater. Samtidigt betonar han ännu en gång att några tyska soldater inte ska skickas till Ukraina.

— Förbundskanslern (Olaf Scholz) har sagt det flera gånger: inga soldater på marken i Ukraina och vi har inget att tillägga till det, säger Pistorius i tysk tv.

Försvarsminister Pål Jonson (M) deltar för Sverige i mötet.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!