Beväpnade israeler på gatan i Lod i centrala Israel. Arkivbild.
Beväpnade israeler på gatan i Lod i centrala Israel. Arkivbild. - Foto: David Goldman/AP/TT

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.


Automatvapen på Ikea, lekplatsen eller gymmet är inte längre en ovanlig syn i Israel. Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober finns vapen nu överallt i det israeliska samhället, skriver ABC News i ett reportage.

— Jag förstod då (den 7 oktober) att jag behöver kunna skydda mina barn om något händer, säger fembarnsmamman Yamit Mordechai-Virag som bor 2,5 mil från Gazaremsan till mediebolaget.

Fler än 100 000 israeler har skaffat vapenlicens sedan krigets start, enligt säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Ytterligare 200 000 israeler väntar på att få sina licensansökningar godkända. I ett tal till parlamentet kallar ministern siffrorna en "milstolpe", rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Kan neutralisera terrorister"

Den ultranationalistiske bosättaren Ben-Gvir har länge förespråkat uppmjukade vapenlagar och uppmuntrat vanliga israeler att beväpna sig.

— I dag ser vi på Israels gator att medborgarna känner sig säkra när de har vapen. De kan bemöta och neutralisera beväpnade terrorister, säger han enligt AP.

Barn till bosättare i ockuperade Västbanken leker med leksaksvapen. Arkivbild.

Siffrorna presenterade på måndagen innebär en dramatisk ökning från de runt 100 000 israeler som enligt inrikesdepartementet hade vapenlicens innan kriget.

Israels vapenlagar har tidigare varit relativt strikta. Privatpersoner har behövt uppvisa ett behov av "extra säkerhet" i sitt arbete eller vanliga liv för att få en vapenlicens. Men sedan krigets start har regeringen förenklat och snabbat upp proceduren kring licenserna. Numer kan alla israeler över 21 som gjort två års militärtjänst skaffa ett vapen på laglig väg, enligt ABC News.

"Konstant vapenhot"

Ideella organisationer varnar nu för farorna med mängder av vapen i omlopp i samhället. Kritiker menar att risken för olyckor ökar, liksom potentiellt våldsamma medborgargarden och vapenvåld i hemmen.

För palestinier i Israel växer orosmolnen i takt med ökningen av vapen på gatorna.

— Baserat på stereotyper och en bild av palestinier som fienden ses palestinier ofta som terrorister, säger den palestinske människorättsjuristen Adi Mansour till ABC News och fortsätter:

— Palestinier är nu under konstant vapenhot från människor som kan ta till vapen utifrån föreställningen att palestinier utgör ett hot.

TT
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!