Öppna lågor och kraftig rök väller ut från konsertlokalen i utkanten av Moskva på fredagskvällen.
Öppna lågor och kraftig rök väller ut från konsertlokalen i utkanten av Moskva på fredagskvällen. - Foto: Sergei Vedyashkin/AP/TT

Moskvavittne: Automateld och fruktansvärda skrik

Musikproducenten Aleksej väntade på att bandet Piknik skulle inleda sin spelning i konsertlokalen när kamouflageklädda män öppnade eld utanför. Vi hörde flera skottsalvor från automatvapen och ett fruktansvärt skrik från en kvinna. Sedan hördes flera skrik, berättar Aleksej.


På filmer som publicerats på sociala mediekonton med kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten syns två beväpnade män som går in i lokalen. På en del filmklipp syns kroppar som ligger på golvet och människor som springande försöker ta sig ut ur lokalen.

— Folk började springa mot scenen. Det var kaotiskt, berättar vittnet Aleksej på telefon för nyhetsbyrån AFP.

En del försökte gömma sig bland stolsraderna i konsertsalen för att inte bli träffade av skotten som ven genom lokalen.

Aleksej gömde sig tillsammans med några andra besökare i en loge framför scenen och försökte därifrån spana efter en möjlig väg ut.

Han såg inte någon av skyttarna, men när han sprang genom lokalen och till slut nådde en av utgångarna såg han "rök och aska."

Enligt uppgifter till CNN kastade attentatsmännen granater mot besökarna, varpå en kraftig brand bröt ut. På lördagsmorgonen pågår släckningsarbetet fortsatt.

Terrorgruppen IS tog sent på fredagen på sig dådet. På Telegram skriver gruppen att medlemmar "attackerade en stor folksamling i utkanten av Rysslands huvudstad Moskva".

Det är den dödligaste attacken i Ryssland på närmare 20 år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!