En ukrainsk minröjare letar minor under en övning i Charkivregionen i februari i år. Arkivbild.
En ukrainsk minröjare letar minor under en övning i Charkivregionen i februari i år. Arkivbild. - Foto: Andrij Marienko/AP/TT

Minröjningen i Ukraina kan ta hundratals år

Ukraina har blivit ett av världens mest minerade länder. På ungefär 30 procent av landets yta bedöms det i dag finnas minor eller odetonerad ammunition. Röjning pågår – men det kan ta över 750 år innan marken är säker.


Fakta: Minor i Ukraina

Redan sommaren 2023 hade minor dokumenterats i elva av Ukrainas 27 regioner: Tjernihiv, Dnipropetrovsk, Donetsk, Charkiv, Cherson, Kiev, Luhansk, Mykolajiv, Odessa, Sumska och Zaporizjzja, enligt en analys av Human Rights Watch. Minor finns, eller misstänks finnas, på mycket av landets värdefulla odlingsmark.

Ryska styrkor har använt minst 13 typer av personminor sedan den fullskaliga invasionen i februari 2022, enligt rapporten. Även ukrainska styrkor uppges ha använt sig av minor i attacker i och nära staden Izium under sommaren 2022 då staden var under rysk kontroll. Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

Ukrainska lantbrukare behöver bruka sin mark igen på ställen där de intensiva striderna har dragit vidare. Men risken för att marken beströtts med minor är stor, vilket omöjliggör odling, eller åtminstone görs arbetet med risk för liv och lem.

Två år efter det att Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina dödas och skadas mängder av människor av minor i områden där strider har utkämpats.

Landminorna har spridits ut av ryska styrkor, men även den ukrainska sidan har enligt rapporter använt sig av minor i sina försök att stoppa ryssarnas framfart. Minorna finns på vägar, på fält och undangömda i samhällen och städer. Vissa typer av konstruktioner exploderar när någon kliver på dem, andra kan aktiveras bara av att någon rör sig i närheten.

Farligt och dyrt

Även om kriget skulle ta slut i dag fortsätter minorna att hindra Ukrainas återuppbyggande och skadar människor under lång tid framåt.

I december lanserade FN:s barnorgan Unicef en kurs riktad till ukrainska lärare, räddningstjänst och polis i syfte att lära ut minsäkerhet till barn och unga. De möjligen hundratusentals sprängladdningar som det handlar om kommer att drabba framtida generationer hårt.

På ungefär 174 000 kvadratkilometer av Ukrainas mark, motsvarande närmare 40 procent av Sveriges yta, bedöms det i dag finnas odetonerad explosiv ammunition.

Exakta uppgifter om i vilken omfattning marken är minerad går dock inte att få eftersom strider fortfarande pågår.

Kartan visar områden i Ukraina där det är fara för minor (bekräftad eller misstänkt förekomst).

Odlingsmark obrukbar

Enligt tankesmedjan Globsec kan det att ta 757 år att minröja hela området med de resurser som finns i dag. Arbetet fördröjs av byråkrati och brist på resurser, skriver organisationen Human Rights First i en rapport.

Under de år som minröjningsarbetet pågår hotas människors liv dagligen. Viktig odlingsmark kan inte brukas och förstörda byggnader kan inte byggas upp igen om det finns misstankar om minor, två svåra hinder för landets ekonomiska återhämtning.

— Det är ett stort problem för jordbrukare och det påverkar även civila, barn som går till parken eller till skogen, de kan faktiskt stöta på landminor i många områden i Ukraina, säger den ukrainska parlamentsledamoten Anastasia Radina till NBC News.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!