Inbördeskriget i Sudan har utlöst en av de värsta flyktingkriserna för närvarande. Här ett flyktingläger i Tchad i mars i år.
Inbördeskriget i Sudan har utlöst en av de värsta flyktingkriserna för närvarande. Här ett flyktingläger i Tchad i mars i år. - Foto: Jsarh Ngarndey Ulrish/AP/TT

RSF genomför plundraroffensiv i Sudan

Minst 20 personer har dödats och ytterligare ett 30-tal skadats de senaste dagarna i inbördeskrigets Sudan, där den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) genomför en offensiv.


En regional motståndsgrupp till RSF säger att paramilitären attackerat flera platser i provinsen Gezira med målet att "råna och plundra" befolkningen. Uppgiften om antalet döda och skadade kommer från en motståndsgrupp, med bas i provinsens huvudstad Wad Madani i östra Sudan.

Även en oberoende observatörsgrupp som består av advokater bekräftar RSF:s dödliga attacker.

Läget förvärras av att Sudans militär genomför bombräder mot de områden där RSF attackerat civila. Militär har uppmanat invånare att lämna sina hem inför flygattackerna.

Inbördeskriget i Sudan har pågått sedan i april 2023 och bröt ut när de tidigare bundsförvanterna inom militären och paramilitära RSF vände vapnen mot varandra för att ta makten i Khartum.

FN beräknar att 13 900 civila dödats i striderna mellan de två beväpnade grupperna, men dödstalet tros vara mycket högre. Antalet flyktingar, främst internt och till grannländerna, är en av de värsta flyktingkatastroferna för närvarande.

Omkring 10,7 miljoner invånare tros vara internflyktingar, och 1,7 miljoner har flytt till angränsande länder.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!