Även de brittiska soldater som kör stridsvagnar får nu bära skägg. Arkivbild.
Även de brittiska soldater som kör stridsvagnar får nu bära skägg. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Nu får brittiska soldater bära skägg

Brittiska soldater får låta skägget växa under påsken. Sedan kung Charles gett sin välsignelse har armén med omedelbar verkan tillåtit skägg.


Armén förbjöd skägg efter Krimkrigets slut 1856, och har sedan dess haft viss ambivalens i sitt beslutsfattande kring ansiktsbehåring.

Nu tillåts soldaterna att bära skägg även när de inte befinner sig i krigssituationer som omöjliggör rakning, och först ut är de soldater som är på permission över helgen och kan återvända till sina förband med begynnande helskägg, rapporterar The Times.

Soldaterna har tidigare inte fått låta ansiktsbehåringen växa utöver en mustasch, som till och med var obligatorisk fram till 1916.

De får dock inte låta skägget växa hur som helst. Bara helskägg på minst 2,5 millimeter är tillåtet, och det måste vara trimmat vid käkarna. Dessutom förbjuds ojämnt klippt skägg och "överdrivna färger".

Inte ens prins Harry klarade sig undan kritik när han iklädd sin arméuniform – och helskägg – gifte sig med Meghan Markle 2018. Harry ansågs dock inte bryta mot reglerna eftersom han då inte längre tjänstgjorde i det militära.

Försvarsminister Grant Shapps kallade i december förbudet "löjligt" och konstaterade att andra länders arméer klarar av att strida trots att vissa bär skägg.

En regeländring har varit på gång sedan årsskiftet, men kunde bara genomföras sedan "ett stort antal instanser" sade ja. Sist ut av dem var monarken, och i torsdags godkände kung Charles förändringen.

Andra grenar av försvarsmakten har sedan tidigare tillåtit skägg, marinen i många år och flygvapnet sedan 2019.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!