Ett fordon från FN:s fredsbevarande styrka i utkanten av libanesiska Tyr.
Ett fordon från FN:s fredsbevarande styrka i utkanten av libanesiska Tyr. - Foto: Mohammad Zaatari/AP/TT

Här kan gnistan till storkriget tändas

Sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut för snart sex månader sedan har islamiströrelsen Hizbollah i Libanon befunnit sig i konfliktens utkant. Skulle det blossa upp till storkrig i Mellanöstern kan det mycket väl vara just i Libanon som upptrappningen börjar. Eskalationsrisken är stor, säger experten Aron Lund.


Läget i Mellanöstern är minst sagt spänt och bedömare varnar för att ett storkrig skulle kunna bryta ut.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att den enskilt största faktorn till att kriget skulle eskalera är islamistmilisen Hizbollah i Libanon, som är nära allierad med terrorstämplade Hamas. Israel och Hizbollah attackerar varandra nästan dagligen.

— - Både Israel och Hizbollah har en hög våldsnivå, men den skulle kunna vara ännu högre. Båda två är ganska noga med att ligga under ribban för större eskalering.

Informella regler

Enligt Lund finns det ett slags informella regler kring vad Hizbollah och Israel kan göra, men att det inte är lika klart längre. Båda sidor spelar högt.

— Man vet att en attack mot en gränsby inte kan besvaras med en robot mot Tel Aviv eller Beirut, men båda sidor är ändå villiga att ta risker de inte tog tidigare. Misstag kan lätt uppstå, säger Aron Lund.

En lagerlokal förstörd av israeliska bomber i ett Hizbollahfäste i östra Libanon. Bild från mitten av mars.

— Om det skulle bli fullt blås i konflikten skulle det regna ner raketer och robotar över Israel. Men på den libanesiska sidan skulle det bli ännu värre, eftersom Israels vapenarsenal är så stor.

Risk för storkrig

Hizbollah stöds av Iran och fungerar som ett verktyg för regimen där. Försörjningskedjor från Iran löper genom bland annat Syrien, där Hizbollahs infrastruktur är omfattande. Därför är det, enligt Lund, sannolikt att även Syrien skulle dras in om krig bryter ut mellan Israel och Hizbollah. Och om det blir våldsamt i Syrien finns risken att det sprider sig till Irak, där det finns ett starkt fäste av liknande grupper.

I Irak finns visserligen inga direkta israeliska mål, men däremot amerikanska. En eskalerad konflikt mellan Israel och Hizbollah skulle med andra ord direkt kunna leda till ett storkrig i regionen.

— Skulle man hamna i ett läge där Iran och deras nätverk av stater upplever hot mot Hizbollah så blir det ett fullkomligt nationellt säkerhetsnödläge för Iran, säger Aron Lund.

Vapenvila enda utväg

Det enda som egentligen kan avbryta våldet vid gränsen är en vapenvila i Gaza, eftersom det är Gaza som är kärnan i konflikten, säger han.

— Det jag tror behövs fram till dess är att hitta arrangemang som minskar risken för misstag, exempelvis att FN-missionen vid gränsen förmedlar budskap mellan parterna. Det är lättare sagt än gjort, ingen sida kommer gå med på att officiellt säga att de gör fel.

TT
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!