USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar Air Force One på långfredagen.
USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden lämnar Air Force One på långfredagen. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Snart slutsnattat på presidentens flygplan

Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer hos de som får chansen att resa med USA:s president. Men nu har Vita huset satt ner foten mot snatteriet.


Det är ett av världens mest kända flygplan, och det är få förunnat att resa ombord den amerikanske presidentens flygplan Air Force One.

Därför är det kanske inte så konstigt att de som flugit med planet inte så sällan "råkat" få med sig ett minne från turen. Mest frekventa snattare är de journalister som bevakar presidenten och får följa med på resor.

Souvenirjagandet har blivit så frekvent att Vita huset vill stämma i bäcken, rapporterar Politico. Droppen kom enligt nyhetssajten efter en resa i februari där personalen larmade om ovanligt stort svinn.

Vita husets pressavdelning kontaktade då alla journalister som åkt med Air Force One på den aktuella resan och meddelade att man diskret "kunde hjälpa till" om någon råkat få med sig något föremål hem.

De fick svar från en person som tagit med sig en kudde – som sedan lämnades tillbaka vid ett hemligt möte vid en staty av tidigare presidenten Andrew Jackson i en park nära Vita huset.

Parallellt har ordföranden för Vita husets presskårs förening, Kelly O'Donnell, skrivit ett brev till alla medlemmar där de påminns om det olämpliga i beteendet och att det helt enkelt inte är tillåtet att sno åt sig pennor, vinglas, bestick, kuddfodral eller annat försett med flygplanets sigill.

I brevet påpekar hon bland annat att souvenirerna finns att köpa, och att den som vill ha bevis på sin resa gratis kan få ett certifikat av flygvapnet.

Vita huset påpekar samtidigt att målet med jakten på snattarna inte är att hänga ut förövare, utan att få stopp på svinnet.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!