Tusentals stormade flygplats – startade rejv

Över 8 000 fransmän stormade en flygplats i Bretagne tidigt på lördagsmorgonen. Deras mål: starta ett rejv och hålla i gång partyt hela påskhelgen. Fransk polis har lagt sig platt – rejvarna får festa färdig.


Vid fyratiden på natten mot lördagen forcerade en grupp människor en ingång till flygplatsen utanför Quimper, som inte har nyttjats för kommersiell flygtrafik sedan i november, rapporterar flera franska medier.

Enligt Alain Espinasse, prefekt i regionen Finistère, "välte de nästan" gendarmerifordonet som stod vakt, skriver Libération.

Trots att polisen tagit "65 kubikmeter ljudutrustning" i beslag lyckades de minst 8 000 människorna som vällde in på startbanan slänga upp minst tio olika högtalarväggar och scener, plus partytält. Besökarna verkar komma från vitt skilda delar av Frankrike och Belgien.

Allt detta är förstås förbjudet. När lokala myndigheter fick nys om planerna utfärdade man ett förbud mot alla icke-tillståndsgivna musikfestivaler under påskhelgen. Försök ni bara, svarade rejvarna på en banderoll, "då festar vi i era trädgårdar i stället".

Att bryta upp festen och driva ut folksamlingen är inte aktuellt. Det hade enligt lokala myndigheter riskerat säkerheten för de inblandade. I stället kontrollerar man de som kommer och går från platsen och påminner dem om att det de gör inte är tillåtet. Räddningstjänst finns på plats för eventuella nödsituationer.

Festen ska enligt plan fortsätta till på måndag kväll.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!