Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu vann det lokala valet med stor marginal.
Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu vann det lokala valet med stor marginal. - Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Politisk stjärna tar mark: Utmaning för Erdogan

Fyra år återstår av Turkiets president Erdogans mandatperiod. Men i söndagens lokala val sågs en ny politisk stjärna krönas, enligt experten Paul Levin. På sikt kan det bli en riktig utmaning för Erdogan, säger han.


Ankara, Istanbul och Izmir. I samtliga av Turkiets tre största städer förlorade Erdogans AKP borgmästarvalen.

— Det är den största förlusten sedan AKP kom till makten, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Det särskilt stora bakslaget är Istanbul, som Erdogan själv lade stor kraft på att återta under valkampanjen. Där har sittande borgmästare Ekrem Imamoglu dessutom vunnit med stor marginal, enligt statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Ny tung aktör

Med fyra år kvar till nästa presidentval kan storsegern ses som Imamoglus kröning till en riktigt tung politisk aktör, konstaterar Paul Levin. Tidigare har Erdogan indikerat att han inte kommer att ställa upp – även om det är många som inte vågar tro på det, påpekar han.

— Det blir något av en utmaning. Antingen får han ställa upp själv nästa gång eller så måste han hitta någon arvtagare som kan hålla emot.

— Han har inte funnit någon sådan karismatisk politiker.

Imamoglus CHP, landsfadern Atatürks gamla parti, kan beskrivas som sekulärt, socialdemokratiskt och i viss utsträckning ganska nationalistiskt, enligt Levin. I sitt tal i söndags natt tryckte Imamoglu på att segern i Istanbul är en seger för alla: kurder, turkar, aleviter, sekulära och religiösa.

Erdogan under ett tal i Istanbul inför det lokala valet.

Personen viktig

Orsakerna till storförlusten för AKP kan vara en kombination av många saker. Turkiet, påpekar Levin, befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris med en extremt hög inflation som många människor känner i sin vardag.

Oppositionens strategi i förra presidentvalet kan också ha spelat roll. CHP ingick i en impopulär koalition och kandidaten, partiledare Kemal Kilicdaroglu, ansågs för gammal och inte tillräckligt karismatisk. Men nu kan kandidaten Imamoglu ha plockat röster.

— I Turkiet är det viktigt med personen – man tycker om de starka, heroiska individerna som Atatürk till exempel, säger Paul Levin.

— Det är många som ser Imamoglu också som en riktig politisk stjärna.

Även Erdogan är mer populär än sitt parti, vilket enligt Levin kan vara ytterligare en förklaring till AKP:s bottenresultat.

— Det kan vara så att man är mer benägen att rösta emot Erdogans parti om han inte står på valsedeln, säger han.

Anhängare till Imamoglu utanför stadshuset i Istanbul under söndagskvällen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!