Elever söker skydd när det hörs skottlossning i Port-au-Prince. Bilden är från ett tidigare tillfälle, den 22 mars.
Elever söker skydd när det hörs skottlossning i Port-au-Prince. Bilden är från ett tidigare tillfälle, den 22 mars. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Haiti: Civila fast i intensiva eldstrider

Strider mellan polis och gängmedlemmar paralyserar Port-au-Prince. På måndagen fastnade civila i intensiva eldstrider i centrala delar av Haitis huvudstad. Samtidigt har det utlovade övergångsrådet stött på patrull i konstitutionen.


Vissa lyckades fly, andra blev instängda i området i timmar medan skotten på måndagen ven runt Nationalpalatset, tidigare den haitiske presidentens officiella residens. En man berättar för nyhetsbyrån AP att han satt fast i fem timmar innan polis lyckades föra honom i säkerhet.

— Vi täcktes av en pansarvagn så att vi kunde lämna området, säger han.

Flera poliser skadades i måndagens strider, som startade när beväpnade gängmedlemmar gick till attack mot patrullerande polis.

I över en månad har Haitis mäktiga gäng riktat attacker mot statlig infrastruktur i Port-au-Prince. Polisstationer har satts i brand, flygplatsen har angripits och landets två största fängelser har stormats, med fler än 4 000 förrymda fångar till följd. Dagligen ekar skott genom huvudstaden och på gatorna ligger döda kroppar. Över 1 500 människor uppges ha dödats sedan i slutet på februari, enligt FN.

Haiti har inte haft någon president sedan Jovenel Moïse mördades 2021, och inte heller något sittande parlament. Den karibiska nationen, i årtionden präglad av fattigdom, svåra naturkatastrofer och politisk turbulens, har sedan Moïses död närmat sig ett tillstånd av total anarki.

I ljuset av det eskalerande våldet meddelade den tillförordnade premiärministern Ariel Henry den 11 mars sin avgång. Det övergångsråd som skulle bildas för att leda landet och välja en ny premiärminister har dock ännu inte tagit form. På måndagen meddelades att Haitis konstitution inte tillåter ett sådant råd.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!