Israels militär ställer in all ledighet för soldaterna. Arkivbild.
Israels militär ställer in all ledighet för soldaterna. Arkivbild. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Höjd beredskap i Israel efter hot från Iran

Beredskapen höjs i Israels militär, i ett läge där ärkefienden Iran har varslat om hämnd för ett israeliskt dödligt anfall mot iranska toppmilitärer i Syrien tidigare i veckan.


Det görs hela tiden nya bedömningar av säkerhetsläget och då har det beslutats att all permission för landets soldater ska ställas in, meddelade den israeliska militären. Alla förband ska förbli i aktiv tjänst.

"IDF ligger i krig och utplaceringen av styrkor är föremål för kontinuerlig bedömning utefter behov", lyder ett utskick.

— Iran har i åratal agerat mot oss både direkt och genom sina ombud. Därför agerar Israel mot Iran och dess ombud, defensivt och offensivt, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under torsdagskvällen.

Hot om vedergällning

Israel har under en lång tid utfört flyganfall i delar av Syrien som står under den Iranallierade syriska regimens kontroll. I måndags skedde ett särskilt skarpt anfall mot huvudstaden Damaskus, där åtminstone två högt uppsatta befäl inom Irans revolutionsgarde dödades.

På onsdagen rapporterades dödstalet efter attacken ha stigit till 16.

Iran och den libanesiska shiamilisen Hizbollah har varnat Israel för att attacken kommer att få konsekvenser. Hizbollah har varit måltavla för flera tidigare flyganfall i Syrien.

"Vi ska få dem att ångra det här brottet", meddelade Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

"Det här fega dådet kommer inte att gå obesvarat", meddelade president Ebrahim Raisi.

"Redo att attackera"

Utöver att ställa in permissioner har Israels militär också beslutat att öka personalstyrkan och kalla in reservsoldater för att sköta luftförsvaret. För att öka försvaret mot vapen som robotar eller drönare blockeras även GPS-signaler på flera håll.

— Vi har förstärkt försvarssystemen och har flygplan förberedda för försvar och redo att attackera i en mängd olika scenarier, säger militärens talesperson Daniel Hagari.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!