USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbilder.
USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbilder. - Foto: AP/TT

Biden uppmanar till omedelbar vapenvila i Gaza

USA:s president Joe Biden uppmanar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att nå en "omedelbar vapenvila" i Gaza. Det hårdare tonfallet från presidenten återspeglar en ökande frustration, enligt Vita huset.


Bidens uppmaning framfördes under ett cirka 30 minuter långt telefonsamtal med Netanyahu under torsdagen, rapporterar AP.

"Han (Biden) betonade att en omedelbar vapenvila är nödvändig för att stabilisera och förbättra den humanitära situationen och skydda oskyldiga civila", meddelar Vita huset.

Netanyahu uppmanas ge dem som förhandlar om vapenvila befogenhet att utan dröjsmål nå en överenskommelse för att få hem gisslan.

Relationen mellan Biden och Netanyahu har blivit allt mer frostig den senaste tiden, och enligt Vita Huset återspeglar tonläget i samtalet en ökande frustration över att Israel inte hörsammar kraven på att skydda civila, rapporterar AFP.

"Skärpt tonläge"

Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet, säger att det var väntat att Biden skulle hålla en hård linje i samtalet.

— Det är ingen tvekan om att det är ett fortsatt skärpt tonläge mellan dem, säger han till TT.

Det finns ett stort missnöje inom Bidens administration mot Israels agerande i Gaza, enligt Persson.

— Frågan är om Biden är beredd att sätta någon typ av kraft bakom de här orden och i så fall hur.

Samtalet mellan ledarna hölls bara dagar efter att sju hjälparbetare dödades i en flygräd i Gazaremsan som Israels militär har medgett var ett "gravt misstag".

Biden sade i samtalet att attackerna mot hjälparbetare är "oacceptabla", och att Israel måste införa flera specifika, konkreta och mätbara åtgärder för att ta itu med bland annat att civila skadas och hjälparbetares säkerhet.

Orubbligt stöd för självförsvar

USA:s hållning om Gaza kommer att avgöras utifrån Israels handlande kring dessa åtgärder, uppger Vita huset. Men enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, är landets stöd för Israels självförsvar orubbligt.

— De möter en rad hot, och USA kommer inte att lämna, säger han till journalister.

Biden och Netanyahu diskuterade också iranska hot riktade mot Israel. Presidenten var tydlig med USA:s stöd för Israel i den frågan.

Det är oklart hur Netanyahu kommer att svara på Bidens uppmaningar, enligt Persson.

— Det är möjligt att han inte kommer svara särskilt hårt på det här för att han inte vill eskalera det ytterligare.

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!