Adéliepingviner på Antarktis. Arkivbild. o
Adéliepingviner på Antarktis. Arkivbild. o - Foto: AP/AP/TT

Tusentals pingviner kan ha dött i fågelinfluensa

Minst 532 adéliepingviner har hittats döda i Antarktis under mars månad. Dödsorsaken misstänks vara fågelinfluensa av typen H5N1.


Prover från de döda pingvinerna i Antarktis har skickats till analys för att slå fast om de har dött av fågelinfluensa. Förhoppningen är att svar ska komma de närmaste månaderna, enligt Federation University i Australien.

Forskarna befarar att den dödliga fågelinfluensan kan utrota hotade arter av pingviner och andra djur på kontinenten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin sajt.

Sjukdomen har spritt sig snabbare än tidigare sedan den konstaterades i Sydamerika 2022 och sedan kom till Antarktis, där det första fallet av H5N1 bekräftades i februari.

Biologen Meagan Dewar deltog vid den senaste expeditionen. Hon säger till Reuters att de döda pingvinerna hittades nedfrusna i minusgrader och var täckta med snö på ön Heroína Island.

— Det här kan potentiellt få en enorm inverkan på vilda djur som redan påverkas av saker som klimatförändringar och andra miljöpåfrestningar, säger hon till Reuters.

Runt 280 000 adéliepingviner häckar på ön varje år. Enligt British Antarctic Survey häckar totalt runt 20 miljoner pingvinpar av olika arter i Antarktis varje år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!