Förstörelsen är stor efter den israeliska luft- och markoffensiven i Khan Younis i södra Gazaremsan i måndags.
Förstörelsen är stor efter den israeliska luft- och markoffensiven i Khan Younis i södra Gazaremsan i måndags. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

FN kräver mer insatser i Gaza

FN:s säkerhetsråd välkomnar Israels löfte om att öppna fler gränsövergångar för att tillåta humanitärt bistånd till Gaza, men säger samtidigt att mer borde göras för att stötta civila i det krigsdrabbade palestinska området.


I ett uttalande skriver rådet att man "noterat tillkännagivandet" från Israel att öppna gränsövergången Erez och tillåta biståndsleveranser till Ashdods hamn, men betonar att mer borde göras med tanke på behovsskalan i Gaza.

Den israeliska samlingsregeringens särskilda krigskabinett kommer att sammanträda i kväll, rapporterar israeliska medier. Mötet sker klockan halv sju svensk tid.

Det sker i ett läge där Israel dels väntar på ett svar från Hamas på det förslag till ett avtal om vapenvila som ligger på bordet, och dels väntar sig någon form av hämndattack från Iran efter förra veckans konsulatattack i Damaskus.

Samtidigt hävdar Israel att representanter för terrorstämplade Hamas återkommande väljer att lämna förhandlingsbordet i samtalen om Gaza.

— Det finns ett rimligt förslag som lagts fram på förhandlingsbordet, men Hamas lämnar förhandlingar gång på gång, säger David Mencer, talesperson för Israel premiärminister Benjamin Netanyahu.

Han hävdar att internationella påtryckningar på Israel "hjälper Hamas".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!