Talespersonen Abdoulaye Maiga för Malis militärjunta. Arkivbild.
Talespersonen Abdoulaye Maiga för Malis militärjunta. Arkivbild. - Foto: ORTM/AP/TT

Malijunta förbjuder all politisk aktivitet

Militärjuntan i Mali förbjuder mediebevakning av politiska partier och stoppar samtidigt all politisk verksamhet. FN kräver att juntan omedelbart häver förbudet.


Besluten om fullständiga inskränkningar av all politisk verksamhet är nödvändiga för att bevara den allmänna ordningen, enligt militärstyret.

Talespersonen för Malis militärjunta, Abdoulaye Maiga, säger att beslutet har tagits sedan tidigare politiska samtal om framtiden för Mali varit fruktlösa, samtidigt som oroligheter ökar i landet.

— Omstörtande aktiviteter ökar kraftigt bland de politiska partierna, sade Maiga i ett tv-sänt uttalande.

Mali har varit med om två militärkupper sedan 2020 samtidigt som det humanitära läget förvärrats i landet. Dessutom har islamistiska terrorrörelser kopplade till al-Qaida och IS intensifierat attacker mot mål i landet.

Malis militär har tidigare krävt att både utländsk militär, främst från Frankrike men även från Sverige, ska lämna landet. Även FN:s fredsbevarande styrkor har dragit sig tillbaka från Mali.

Juntan och dess nuvarande ledare Assimi Goïta har tidigare lovat att hålla val i Mali i mars 2024, efter påtryckningar från västafrikanska ledare. Men i september förra året beslutade juntan att skjuta på valen på obestämd framtid.

FN och dess människorättskontor i Genéve uppmanar militärledningen i Bamako att omedelbart återkalla beslutet om att förbjuda all politisk verksamhet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!