Magnifik bankettsal upptäckt i Pompeji

Arkeologer som utforskar nya platser i italienska vulkanstaden Pompeji har av en tillfällighet upptäckt en antik bankettsal.


Festsalen, som har mosaikgolv och väggar dekorerade med fresker inspirerade av det trojanska kriget, upptäcktes under ett projekt att stötta upp områdena som delar de utgrävda och outforskade delarna av Pompeji.

— Bankettsalen användes för högklassig underhållning och har svarta väggar, en teknik som förhindrade att röken från oljelampor syntes, säger Gabriel Zuchtriegel, chef för Pompejis arkeologiska anläggning.

Rummet är cirka 15 meter långt och 6 meter brett, och bland figurerna som är målade på den svarta bakgrunden finns Sköna Helena av Troja och guden Apollo. Enligt experter syftade illustrationerna med mytologiska figurer till att underhålla gäster och tjäna som konversationsämne.

Utgrävningarna i Pompeji, den antika staden nära Neapel som förstördes vid vulkanen Vesuvius utbrott år 79, har den senaste tiden fokuserat på områden i staden där medelklassen och tjänarna levde. Tidigare utgrävningar har varit koncentrerade till de utsmyckade villor som tillhörde i Pompejis överklass.

Gabriel Zuchtriegel är chef för Pompejis arkeologiska anläggning. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!