Anatolyj Kuzmin håller en nyproducerad granat vid en fabrik på hemlig ort i västra Ukraina.
Anatolyj Kuzmin håller en nyproducerad granat vid en fabrik på hemlig ort i västra Ukraina. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Anatolyj tvingades fly – nu gör han granater

Att få tio utlovade amerikanska stridsvagnar tog nio månader. Några stridsflygplan har ännu inte sett ukrainsk mark. Samtidigt kan Ryssland skjuta fem gånger fler granater än Ukraina – varje dag. I väntan på fördröjd hjälp från väst kämpar Ukrainas krigsentreprenörer för att täppa igen hålen.


Fakta: Kriget i Ukraina

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina efter att ha invaderat grannlandet redan 2014, vilket ledde till annekteringen av Krimhalvön och en i stort sett fryst konflikt i Donbass i öst.

I en tänkt blixtoffensiv från norr, öst och söder mötte de ryska styrkorna motstånd. De nådde inte Kiev, men avancerade i syd till Krimhalvön. Kuststaden Mariupol föll efter en lång och blodig belägring.

Ukraina genomförde hösten 2022 två motoffensiver där de återtog länet Charkiv i nordost och storstaden Cherson med omnejd i söder. I samband med det sade sig Ryssland annektera de delvis ockuperade länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja.

En större ukrainsk motoffensiv inleddes sommaren 2023, men lyckades inte forcera ett befäst ryskt försvar.

Ryssland har regelbundet anfallit platser över hela Ukraina med robotar och drönare. Allra minst ett tiotusental civila har blivit dödade i kriget, men mörkertalet antas vara stort. Flera miljoner ukrainare har flytt utomlands.

Anatolyj Kuzmin brukade tillverka reservdelar till jordbruksutrustning. Nu gör han granater.

— Jag känner att vi för vårt land närmare en seger, säger han till nyhetsbyrån AP.

Strax efter den fullskaliga ryska invasionen 2022 beslagtogs 64-åringens fabrik i Melitopol av ryska styrkor. Efter att ha flytt hemmet i södra Ukraina startade han på nytt i de västra delarna av landet.

Redan strax efter den ryska annekteringen av Krim 2014 hade Kuzmin börjat utveckla en granatprototyp. I den lagerlokal han tog över efter flykten från Melitopol produceras nu runt 20 000 granater i månaden – med målet att på lång sikt femdubbla produktionen.

Privata företag

Anatolyj Kuzmin är en av Ukrainas många så kallade krigsentreprenörer. Regeringen i Kiev öser pengar över den inhemska vapenproduktionen, som är liten men växer snabbt.

I takt med att utlovade vapen från väst fördröjts har landets vapenbudget utökats rejält. I dag lägger Ukraina 20 gånger mer på köp och produktion av vapen än innan Rysslands fullskaliga invasion 2022.

Granater sätts ihop på en fabrik i Ukraina i januari.

Runt 80 procent av landets försvarsindustri utgörs nu av privata företag. Nystartade och förhållandevis små vapenfabriker, likt Anatolyj Kuzmins, har snabbt tagit över en tidigare statligt dominerad industri. Förhoppningen är att en mer robust privat vapensektor ska leda till mindre byråkrati och därmed snabbare produktionskedjor, rapporterar AP.

Sovjetiska kärnvapen

Ukrainas vapenindustri låg till stora delar i spillror när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion 2022. Åratal av vanskötsel och korruption, kombinerat med att industrin tidigare fokuserat på ryska köpare, innebar att Ukraina stod i stort sett tomhänt när kriget var ett faktum.

Ukraina hade dessutom gjort sig av med sina sovjetiska kärnvapen i utbyte mot garantier – inklusive från Ryssland – om att landets territoriella suveränitet skulle respekteras.

Annekteringen av Krim 2014 innebar ett abrupt uppvaknande, men att bygga upp industrin tog tid. Först efter den fullskaliga invasionen tog det fart ordentligt. Mellan 2022 och 2023 nästan tredubblades landets vapentillverkning, enligt regeringen i Kiev. Och ökningen spås fortsätta i år.

Drönarboom

Tack vare nya miljardanslag har Ukraina även sett ett uppsving i verksamheter som utvecklar drönare – från 35 företag 2022 till dagens 200, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

Inte minst har ukrainsktillverkade så kallade ytdrönare visat sig vara ett effektivt vapen mot Rysslands Svartahavsflotta. Ukraina har också riktat luftburna drönarattacker mot en rad oljeraffinaderier på rysk mark – tusentals kilometer från fronten i Ukraina.

— Nu producerar vi lika mycket på en månad som vi tidigare gjorde på ett år, säger Vladislav Belbas vid företaget Ukrainian Armor till AP.

Ukrainska soldater hanterar ammunition till den ukrainsktillverkade artilleripjäsen 2S22 Bohdana, innan den avfyras mot ryska posteringar i Bachmut i juli 2023.

Och det behövs. Ryssland kontrollerar fortfarande runt en femtedel av Ukraina och gör stadiga framsteg, mycket på grund av att Moskva tycks ha råd att lägga enorma resurser på till synes minimala avancemang på slagfältet.

Ukrainska styrkor har länge klagat på brist på både manskap och materiel, vilket i sin tur slagit hårt mot stridsmoralen.

Saknar sprängämnen

I Anatolyj Kuzmins fabrik slås varje nytillverkad granat omsorgsfullt in i papper och lastas varsamt i träbackar med destination Rumänien eller Bulgarien. Där laddas vapnen med sprängämnen och först flera veckor senare kommer de tillbaka, redo att skickas till fronten.

— Vår dröm är att etablera en fabrik för sprängämnen, säger Kuzmin.

Men ännu saknas pengarna.

Ukrainska soldater framför en obemannad, fjärrstyrd havsdrönare av typen Sea Baby, som utvecklats av Ukraina. Bild från den 5 mars.

Att Ukrainas inhemska vapenindustri växer beskrivs till stor del som en följd av västs oförmåga att i tid leverera vad man lovat i form av vapen, ammunition och ekonomiskt stöd. I och med det blir Ukrainas förmåga att själva producera vapen alltmer central i kampen för att vinna kriget.

Behöver väst

Men hur stor ökningen av egenproducerade vapen än är, är det inte tillräckligt. Ukraina har ingen chans mot Rysslands massiva vapenindustri utan mer stöd från väst, enligt en rad bedömare.

På den ryska sidan skröt försvarsminister Sergej Sjojgu nyligen om "enorma" ökningar i den egna produktionen av stridsvagnar, drönare och ammunition, rapporterar regimtrogna medier i Ryssland.

— Hela landet har rest sig och arbetar för vår seger, hävdade han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!