Olaf Scholz och Xi Jinping under ett tidigare möte, i Peking i november 2022.
Olaf Scholz och Xi Jinping under ett tidigare möte, i Peking i november 2022. - Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Scholz: Kina kan bidra till fred i Ukraina

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har mött Kinas president Xi Jinping i Peking. Under mötet avhandlades bland annat Rysslands invasion av Ukraina – som Kina inte fördömt – och ländernas bilaterala relationer.


I statlig kinesisk tv syns de två ledarna promenera i en trädgård i det diplomatiska komplexet Diaoyutai i Pekingdistriktet Haidian, där Kina ofta tar emot utländska dignitärer.

Berlin och Peking kan hjälpas åt att nå en "rättvis fred" i Ukraina, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till Kinas Xi Jinping enligt uppgift under mötet.

"Påverkar kärnintressen"

Kina har länge sagt sig vara en neutral part till kriget, men har kritiserats för sin vägran att fördöma Rysslands fullskaliga invasion. Kina och Ryssland har parallellt med det pågående kriget ökat sitt ekonomiska samarbete och sina diplomatiska förbindelser.

Kriget har en mycket negativ inverkan på säkerheten i Europa, betonade Scholz till Xi.

— De (Ryssland) påverkar direkt våra kärnintressen och skadar hela den internationella ordningen eftersom de bryter mot en princip i FN-stadgan, sade Scholz.

Relationen i centrum

Xi ska ha betonat vikten av relationerna mellan Tyskland och Kina inför "ökade risker och utmaningar" – med tanke på att de enligt Xi är världens andra och tredje största ekonomier.

— De två länderna bör se över och utveckla bilaterala relationer ur ett långsiktigt och strategiskt perspektiv och arbeta tillsammans för att skapa mer stabilitet och säkerhet i världen, sade presidenten enligt det statliga tv-bolaget CCTV.

Mötet mellan Scholz och Xi sker den sista dagen av förbundskanslerns tredagarsresa till Kina, enligt statliga kinesiska medier. Det är andra gången Scholz besöker Kina sedan han tillträdde 2021.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!