Utrikesminister Tobias Billström uppmanar samtliga parter att undvika ytterligare upptrappning av situationen.
Utrikesminister Tobias Billström uppmanar samtliga parter att undvika ytterligare upptrappning av situationen. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.


Från iranskt håll har attackerna tonats ned och Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftar att kärnenergiprogrammet inte drabbats.

— Det är svårt för mig att tolka Irans reaktioner. De rapporter vi får är att det är lugnt i Teheran i dagsläget, säger Billström.

Irans massiva drönarangrepp mot Israel förra helgen, där nästan alla drönare sköts ned av Israel och dess allierade, fördömdes av Sveriges regering och Tobias Billström.

"Handlar inte om att fördöma"

Fördömer du Israels attack?

— I nuläget handlar det inte om att fördöma. Den centrala frågan är att undvika ytterligare eskalering. Jag pratade i tisdags med Israels utrikesminister om detta. Både Sverige och EU står upp för Israels säkerhet men ingen part kan vilja ha ytterligare upptrappning nu, säger Billström.

På måndag ska Billström träffa övriga utrikesministrar från EU-länderna i Luxemburg.

— Då kommer även utrikesministrar från gulfstaterna medverka. Sverige är angeläget att alla parter i regionen deeskalerar situationen.

Drar uppmärksamheten från Gaza

Utrikesministern säger att han även påtalat för den israeliska utrikesministern i tisdags hur viktigt det är att undvika en upptrappning med Iran för att också förbättra situationen i Gaza.

— Detta drar uppmärksamheten ifrån kriget mellan Israel och Hamas och det stora problemet som finns med det civila lidandet i Gaza, behovet av humanitär hjälp och varaktig fred, säger han.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!