Engångsplast är på väg att förbjudas helt i Hongkong som ett sätt att få bukt med miljöförstöring. Arkivbild.
Engångsplast är på väg att förbjudas helt i Hongkong som ett sätt att få bukt med miljöförstöring. Arkivbild. - Foto: David Keyton AP/TT

Nu inför Hongkong förbud mot engångsplast

Regeringen i Hongkong vill förbjuda engångsplast. Bestick, sugrör och tallrikar i plast ska fasas ut under en sexmånadersperiod för att minska föroreningar och göra staden mer miljövänlig.


Hongkong har länge haft problem med engångsplast. Inte minst under pandemiåret 2021, då regionen enligt beräkningar producerade drygt 2 300 ton plastsopor om dagen.

Nu får flera plastartiklar inte längre säljas eller delas ut av restauranger. Även matlådor av expanderad polystyren förbjuds. Däremot får fortfarande vissa behållare och muggar i plast användas för hämtmat.

Förbudet är första fasen i en tvåstegsprocess för att komma till bukt med problemet. Den andra fasen kommer att införas under 2025. Då kommer all typ av engångsplast att förbjudas.

Även hotellbranschen omfattas av förbudet då till exempel engångstandborstar och andra toalettartiklar inte längre får delas ut.

De som inte följer reglerna kan riskera böter på 100 000 Hongkongdollar vilket motsvarar ungefär 140 000 svenska kronor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!