En belgisk man som kört rattfull kunde bevisa att han hade en sjukdom som gör att hans kropp producerar alkohol. Bilden är från nykterhetskontroll i Sverige. Arkivbild.
En belgisk man som kört rattfull kunde bevisa att han hade en sjukdom som gör att hans kropp producerar alkohol. Bilden är från nykterhetskontroll i Sverige. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hans kropp "bryggde" alkohol – frias från åtal

En 40-årig man i Belgien har friats efter att ha åtalats för rattfylleri. Läkare kunde nämligen bevisa att han lider av den mycket ovanliga sjukdomen "Auto-brewery syndrom" (ABS) – som gör att hans kropp producerar egen alkohol.


Sjukdomen (på svenska ungefär självbryggerisyndromet) gör att kolhydraterna i magen jäser, vilket ökar etanolnivåerna i blodet och leder till berusning.

Mannen hade motsvarande drygt 1,8 promille alkohol i blodet när han i april 2022 stoppades av polis. En månad senare stoppades han igen – med runt 1,4 promille i blodet. Då visste inte mannen att han led av sjukdomen.

Promillegränsen i Belgien är 0,5.

Forskare anser att antalet ABS-fall i världen är underskattat, säger 40-åringens advokat Anse Ghesqiere. För närvarande har endast runt 20 personer globalt diagnostiserats med sjukdomen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!