98-åriga Lidia Lomikovska sitter i ett härbärge efter att hon flytt ryskockuperat territorium.
98-åriga Lidia Lomikovska sitter i ett härbärge efter att hon flytt ryskockuperat territorium. - Foto: Ukrainas polis/AP/TT

Flykt från ryssar: 98-åring vandrade en mil ensam

I nästan en mil vandrade hon, ensam med käpp och i tofflor, för att undkomma ryska soldater i östra Ukraina. Nu har hon återförenats med sin familj, efter att de tappat bort varandra under flykten.


När ryska styrkor i förra veckan gick in i lilla Otjeretyne i östra Ukraina bestämde sig Lidia Stepanivna Lomikovska och hennes familj för att fly sin hemby, där striderna blev allt mer intensiva.

— När jag vaknade sköts det överallt. Det var så otäckt, säger Lomikovska i en filmad intervju publicerad av polisen i Donetskregionen.

I kaoset under flykten kom 98-åringen ifrån sin son och sina två svärdöttrar.

Med en käpp i ena handen och en lång träbit i andra gick hon hela dagen i tofflor, utan mat eller vatten, tills hon nådde den ukrainska frontlinjen.

— En gång tappade jag balansen och föll. Jag slumrade till någon gång och fortsatte sedan gå. Och så ramlade jag en andra gång. Men så reste jag mig och tänkte för mig själv: Jag måste fortsätta gå, ett steg i taget, berättar hon.

Räddningen kom när ukrainska soldater upptäckte henne vandrande vid vägkanten på kvällen. Hon hamnade till slut på en samlingsplats för evakuerade och hennes familj blev kontaktad.

En av Ukrainas största banker lovar nu att köpa ett hus åt 98-åringen, skriver en representant på Telegram.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!