Resterna av ett hem i Rafah efter ett israeliskt luftangrepp under natten till fredagen som två vuxna och fem barn uppges ha dödats i.
Resterna av ett hem i Rafah efter ett israeliskt luftangrepp under natten till fredagen som två vuxna och fem barn uppges ha dödats i. - Foto: Ismael Abu Dayyah/AP/TT

Hamas: Netanyahu saboterar samtal om vapenvila

En högt uppsatt Hamasman anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att hindra förhandlingarna om vapenvila genom sina hot om att oavsett överenskommelse gå in i Rafah.


— Netanyahu var bromsklossen i alla tidigare samtalsrundor … och det är uppenbart att han fortfarande är det, hävdar Hossam Badran från den terrorstämplade rörelsen.

På lördag ska en delegation från Hamas resa till Kairo för vidare samtal, bekräftar gruppen på fredagskvällen.

Utländska medlare uppges vänta på Hamas svar på ett förslag om en 40 dagar lång vapenvila som innebär att gisslan byts ut mot palestinska fångar. Hamas ledare har sagt att rörelsen överväger förslaget "i positiv anda" – ett uttryck som även nämnts i uttalandet om delegationen i Kairo.

Hamas har hela tiden krävt en varaktig vapenvila. Netanyahu har samtidigt vidhållit sitt löfte om att gå in med en markoffensiv i den hårt ansatta gränsstaden Rafah i södra Gaza, där en stor andel av markremsans fördrivna civila tagit skydd, och krossa de sista Hamasbataljonerna där.

WHO-chef: Kan bli blodbad

Senast i tisdags sade den israeliske premiärministern att planerna kommer att bli av – oavsett hur samtalen med Hamas går.

Israels planer på att gå in i Rafah har fördömts av stora delar av världen, bland annat FN och nära allierade USA, som varnar för katastrof för de cirka 1,2 miljoner civila som befinner sig i staden.

Under fredagen sade Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus att organet är djupt oroat över att en fullskalig militär operation i staden skulle kunna leda till ett blodbad, och ytterligare försvaga ett redan trasigt vårdsystem.

Flera dödade i natt

Under natten till fredagen uppges flera personer ha dödats av israeliska luftangrepp i staden, som genomförts regelbundet under en längre period.

Sanaa Zoorob säger till nyhetsbyrån AFP att hennes syster och sex av hennes syskonbarn dödades. Två av barnen hittades "i bitar i sin mammas famn", enligt Zoorob, som vädjar om ett permanent eldupphör.

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!