Brandmän bekämpar en brand i staden Charkiv i östra Ukraina efter ett ryskt luftangrepp.
Brandmän bekämpar en brand i staden Charkiv i östra Ukraina efter ett ryskt luftangrepp. - Foto: Andrij Marienko/AP/TT

Ryssland hävdar framgångar i östra Ukraina

Rysslands försvarsministern Sergej Sjojgu hävdar att ryska styrkor har återtagit över 500 kvadratkilometer mark från Ukraina sedan början av året. Det motsvarar ungefär storleken på den danska ön Bornholm.


— De ryska styrkorna fortsätter att göra framryckningar mot fiendens befästningar längs hela frontlinjen, sade Sjojgu vid ett möte med höga officerare på fredagen.

Det går inte att bekräfta sådana uppgifter från oberoende källor, men den ukrainske försvarschefen Oleksandr Syrskyj har medgett att läget på slagfälten har försämrats och att ukrainska styrkor tvingats på reträtt i östra delen av Donetskregionen.

Två kvinnor och en 13-åring skadades tidigt natten mot lördagen av rester av nedskjutna ryska drönare i Charkiv i nordöstra Ukraina, skriver den regionala guvernören Oleh Synehubov på meddelandetjänsten Telegram. Drönarattacken orsakade också en brand i en kontorsbyggnad.

Samtidigt uppger det ukrainska flygvapnet att Ryssland attackerat Charkiv- och Dnipropetrovskregionerna under natten mot lördagen med 4 robotar och 13 drönare. Samtliga drönare ska ha skjutits ned.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!