Ukrainska försvarsstyrkor i Charkiv.
Ukrainska försvarsstyrkor i Charkiv. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Rysk offensiv tränger genom Ukrainas försvar

Rysslands invasionsstyrkor fortsätter offensiven i nordöstra Ukraina och säger sig ha intagit tolv samhällen den senaste veckan. Men president Vladimir Putin hävdar att Ryssland inte har planer på att inta Charkiv, Ukrainas näst största stad.


Uppgifterna om de militära framgångarna kom på fredagen.från det ryska försvarsdepartementet. Moskva hävdade dessutom på en presskonferens att de ryska styrkorna – kallade "Norra gruppen" – trängt långt in i Ukrainas försvarslinjer.

Uppgifter florerade om att ryska trupper tagit över den ukrainska gränsstaden Vovtjansk, omkring sju mil norr om Charkiv, en stad som före kriget.beräknas ha haft omkring 18 000 invånare.

— Fienden har faktiskt börjat att förstöra staden. Det är inte bara farligt att vara där, utan omöjligt, säger regionen Charkivs guvernör Oleh Synehubov.

Soldat: Ondskefull taktik

Den massiva offensiven i Charkiv bekräftas av brittiska BBC:s reporter på plats, som säger att även samhället Lyptsi är under rysk belägring.

Den ukrainska soldaten Andrii, som intervjuas av BBC, säger att utvecklingen är "intensiv och svår att förutspå".

— De (ryssarna) vill att vi drar tillbaka våra försvarslinjer från Donetsk och Luhansk. Det var bara en fråga om tid (innan offensiven skulle i nordost) skulle inledas. Ryssarna använder sig alltid av ondskefull taktik, säger han.

Putin anklagar

Rysslands president Putin beskyllde åter Ukraina för att bära skulden till de ryska angreppen:

— Vad gäller det som händer på Charkivfronten är det deras fel, eftersom de har beskjutit och fortsätter att beskjuta bostadsområden i gränsområdena med granater, sade Putin till ryska reportrar i Kina.

Ryska presidenten Vladimir Putin hävdar under sitt besök i Kina att rysk militär inte tänker inta Charkiv i Ukraina.

Ukraina sades ha genomfört en av landets mest omfattande drönarattacker de senaste veckorna.

Fler än 50 av drönarna sköts ned över ryskannekterade Krim och 44 över regionen Krasnodar i södra Ryssland, enligt försvarsdepartementet i Moskva.

En kvinna och hennes fyraårige son dödades i en av attackerna, enligt Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Myndigheterna i Sevastopol, som är den ryska Svartahavsflottans främsta bas på Krim, uppger att ett kraftverk träffades i de ukrainska drönarattackerna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!