Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Morgan Tsvangirai till Sverige

Nyheter | 06/06/2009 12:28

Det är första gången på nästan ett decennium som en zimbabwisk ledare välkomnas i USA och Europa.

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai inleder i nästa vecka en rundresa till en rad västländer, däribland Sverige.

Det är första gången på nästan ett decennium som en zimbabwisk ledare välkomnas i USA och Europa, skriver brittiska The Times.

Tsvangirais företrädare Robert Mugabe isolerades internationellt, men den nya koalitionsregeringen hoppas nu på stöd för att bygga upp landets ödelagda ekonomi.

Tsvangirais rundresa inleds i Washington i början av nästa vecka. Därefter fortsätter han till Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge och Belgien, enligt rapporten.

Men även om Tsvangirai själv tas emot med öppna armar, bedömer västdiplomater att hans vädjan om mer pengar kommer att klinga ohörd. Fortfarande har Robert Mugabe stort inflytande i regeringen och regeringarna i USA och Europa vill inte riskera att eventuella bidrag hamnar i fel fickor, skriver The Times.

Flera ministrar från Mugabes parti Zanu-PF deltar i Europaresan. De omfattas fortfarande av EU:s sanktioner mot dem, men har fått visum tack vare en klausul som säger att undantag från sanktionerna kan göras för "politisk dialog". En av dem är utrikesminister Simbarashe Mumbengewi.

Till USA får däremot bara en av Mugabesidans ministrar, som inte omfattas av sanktionerna, följa med.

Skrivet av: