Tisdag 3 Aug
Stockholm

Mugabe förnekar markockupation

Zimbabwes president försäkrar att jordreformen ska fortsätta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Zimbabwes president Robert Mugabe förnekar att det förekommer ockupationer av jordbruk i landet men försäkrar att jordreformen ska fortsätta. Samtidigt utreder samlingsregeringen nya konfiskeringar.

– Det förekommer inga ockupationer alls. De gamla ägarna vägrar att flytta, de har blivit oresonliga, sade Mugabe i en intervju på fredagskvällen, dagen innan landet firar 29 år av självständighet.

– Vi ska inte sluta med vare sig fördelningen av mark eller omflyttningen för att jordägarna protesterar.

Mugabes kommentarer sändes ett par timmar efter det att Zimbabwes vice premiärminister Arthur Mutambara lovat ta itu med de olagliga jordbruksockupationerna efter uppgifter om att en toppolitiker lagt sig till med ett jordbruk i Chegutu sydväst om Harare.

– Det kommer inte att finnas några heliga kor. Vi kommer inte att tolerera att några regeringstjänstemän, vilka de vara må, förlänger laglösheten i det här landet, sade Mutambara när han tillsammans med regeringsföreträdare besökte området.

Jordbrukare där berättade att 17 farmer ockuperats sedan i januari och att senatens ordförande, en vän till Mugabe, hade lagt sig till med en.

Enligt de vita farmarna har våldet ökat trots att Mugabes Zanu-PF tvingats dela makten i en samlingsregering med tidigare oppositionspartiet MDC och den nye premiärministern Morgan Tsvangirai.

De så kallade landreformerna startade för knappt tio år sedan. Farmer som ägdes av vita beslagtogs av regimen och delades ut till i huvudsak människor inom Zanu-PF-toppen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela