Mugabe förnekar markockupation

Zimbabwes president försäkrar att jordreformen ska fortsätta.


Zimbabwes president Robert Mugabe förnekar att det förekommer ockupationer av jordbruk i landet men försäkrar att jordreformen ska fortsätta. Samtidigt utreder samlingsregeringen nya konfiskeringar.

– Det förekommer inga ockupationer alls. De gamla ägarna vägrar att flytta, de har blivit oresonliga, sade Mugabe i en intervju på fredagskvällen, dagen innan landet firar 29 år av självständighet.

– Vi ska inte sluta med vare sig fördelningen av mark eller omflyttningen för att jordägarna protesterar.

Mugabes kommentarer sändes ett par timmar efter det att Zimbabwes vice premiärminister Arthur Mutambara lovat ta itu med de olagliga jordbruksockupationerna efter uppgifter om att en toppolitiker lagt sig till med ett jordbruk i Chegutu sydväst om Harare.

– Det kommer inte att finnas några heliga kor. Vi kommer inte att tolerera att några regeringstjänstemän, vilka de vara må, förlänger laglösheten i det här landet, sade Mutambara när han tillsammans med regeringsföreträdare besökte området.

Jordbrukare där berättade att 17 farmer ockuperats sedan i januari och att senatens ordförande, en vän till Mugabe, hade lagt sig till med en.

Enligt de vita farmarna har våldet ökat trots att Mugabes Zanu-PF tvingats dela makten i en samlingsregering med tidigare oppositionspartiet MDC och den nye premiärministern Morgan Tsvangirai.

De så kallade landreformerna startade för knappt tio år sedan. Farmer som ägdes av vita beslagtogs av regimen och delades ut till i huvudsak människor inom Zanu-PF-toppen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige skickar styrka till Röda havet

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger.

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.