Tsvangirai återvänder för begravning

Morgan Tsvangirai återvänder till Zimbabwe på måndagen.


Morgan Tsvangirai återvänder till Zimbabwe på måndagen, uppger källor inom hans parti MDC.

Premiärministern reste i lördags till Botswana för vård, efter olyckan som dödade hans hustru.

Susan Tsvangirai ska begravas på onsdag. Enligt en anonym MDC-representant ska Morgan Tsvangirai återvända till Zimbabwe på måndagen för att förbereda inför begravningen, rapporterar AFP.

På tisdag ska MDC arrangera ett massmöte för att hedra Susan Tsvangirai, sade MDC:s talesman Nelson Chamisa till CNN.

Premiärministern befinner sig sedan i lördags i Botswana för vård på ett sjukhus i Gaborone. Det var ett dygn efter det att hans och hustruns bil kolliderat med en mötande lastbil som kommit över på fel sidan av en tvåfilig landsväg utanför huvudstaden Harare. Vägen uppgavs vara i dåligt skick och olycksdrabbad.

"Avsiktligt påkörd"

På måndagen väntas lastbilens förare framträda i domstol. Morgan Tsvangirai har enligt CNN sagt till partimedlemmar att han misstänker att hans bil blev avsiktligt påkörd. MDC sade från början att det mesta tydde på att det rörde sig om olycka, men vill ha en grundlig utredning.

– Polisen gör sin utredning, vi gör vår, sade finansministern och MDC:s andreman Tendai Biti i lördags.

Biti hävdade också att olyckan kunde ha undvikits om Tsvangirai haft poliseskort, något som president Robert Mugabe brukar ha.

Lastbilen tillhör ett brittiskt-amerikanskt biståndsprojekt som delar ut aids-mediciner. Det finns uppgifter om att föraren hade somnat bakom ratten. Det har brittiska utrikesdepartementet förnekat och i stället uppgett att han var utvilad och nykter.

Mugabe kondolerade

President Mugabe och hans hustru Grace framförde sina kondoleanser, när de tillsammans med stora delar av landets regering besökte den skadade Tsvangirai i fredags kväll. Det finns samtidigt farhågor om att det sköra samarbetet mellan Mugabes Zanu-PF och MDC kan komma att spricka efter olyckan. Direkt efter att olyckan blev känd spreds rykten om att det i själva verket var Mugabe som låg bakom.

– Människor kommer inte sluta spekulera och kommer troligtvis börja peka finger. Ogrundade och skadliga spekulationer kan vara förödande, sade Daniel Makina, analytiker vid University of South Africa, till AFP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.