Brandmän på väg mot den brinnande byggnaden i danska Bagsværd.
Brandmän på väg mot den brinnande byggnaden i danska Bagsværd. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP/TT

Brand hos läkemedelsjätte: Byggnad kan kollapsa

En massiv brand bröt på onsdagen ut i en byggnad tillhörande den danska läkemedelsgiganten Novo Nordisk, rapporterar danska medier. Vid tretiden på eftermiddagen uppges branden vara under kontroll – men den eldhärjade byggnaden befaras kollapsa.


Brandmän har lyckats få kontroll på lågorna – men släckningsarbetet väntas pågå i åtskilliga timmar, enligt danska TV2. Räddningstjänsten fruktar dessutom att den totalförstörda byggnaden i Bagsværd strax utanför Köpenhamn ska rasa ihop.

Läkemedelsbolaget står bland annat bakom de omtalade diabetes- och fetmamedicinerna Ozempic och Wegovy. Det är andra gången på mindre än en vecka som det brinner i företagets lokaler. I torsdags utbröt en stor brand i taket på en av Novo Nordisks byggnader i Kalundborg på Själland.

Runt 100 brandmän har kämpat mot lågorna under onsdagen, enligt danska medier. Samtliga anställda uppges ha evakuerats i ett tidigt skede.

Rökutvecklingen har varit kraftig och lett till nedsatt sikt för trafikanter längs en närliggande motorväg. Polisen har uppmanat människor i närområdet att stanna inomhus och stänga fönster och dörrar.

Novo Nordisks aktie har ännu inte påverkats av branden, rapporterar TV2.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!