Han byggde en 26 meter hög borg med drake

Inte galnare än att cykla Tour de France eller gå på gym. Så tycker nederländske Gerry Halman om sitt 30-åriga hobbybygge. I trädgården tronar nu en 26 meter hög medeltidsborg – med drake.


I fem våningar reser sig Olt Stoutenburght, Halmans hemmabygge, på hans tomt i Blesdijke, strax söder om skridskometropolen Heerenveen i norra Nederländerna.

Den 76-årige byggherren själv kallar sig gärna för Lord Gregorius. 34 år har han lagt på att få ihop sin borg, inspirerad av Kina, romerska riket och det gamla Egypten.

— En morgon 1990 sade jag till min fru: Nu är jag redo, jag har en klar bild. Jag vet hur byggnaden ska se ut, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

Resultatet, något av en snackis i Nederländerna, är en blandning av stilar med material insamlat från hela världen. I stora salen hänger en ljuskrona i metall från Istanbul över järnräcken i jugendstil från Libyen. Träbaren är hämtad från en av Orientexpressens restaurangvagnar.

Mycket härrör från Halmans 35 år som ägare av en butik med maskeradkläder i Zwolle. Högst upp i borgen finns dessutom en drake tillverkad av hundratals bitar av metallskrot.

Att få bygglov var en utmaning.

— Borgmästaren sade: "Han är galen, han är inte byggare. Han har ingen erfarenhet av arkitektur och vill bygga ett slott", berättar Halman.

Hans ambition är att fortsätta lägga till saker så länge han orkar. Han tycker inte att det är märkligt att bygga en borg.

— Jag har älskat fantasy sedan jag var liten, inte den riktiga världen, säger Halman – och citerar spanske surrealisten Salvador Dalí.

— Skillnaden mellan mig och en galning är att jag inte är galen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!