EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i nära samspråk med Italiens premiärminister Giorgia Meloni i januari. Duon dominerar stort i den internationella debatten inför EU-valet. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i nära samspråk med Italiens premiärminister Giorgia Meloni i januari. Duon dominerar stort i den internationella debatten inför EU-valet. Arkivfoto. - Foto: Michele Nucci/LaPresse/AP/TT

Melonis dröm: Styra Europa med ytterhögern

Tar den ena av mot höger eller den andra mot mitten? Vägvalen för Ursula von der Leyen och Giorgia Meloni avgör de närmaste årens europeiska politik. Men om det blir som motståndare eller i samarbete är ovisst värre.


Fakta: von der Leyen och Meloni

Ursula von der Leyen (född 1958) är EU-kommissionens ordförande sedan 2019. Hon har tidigare varit bland annat familje-, arbetsmarknads- och försvarsminister i Tyskland för kristdemokratiskt konservativa CDU.

Giorgia Meloni (född 1977) är Italiens premiärminister sedan 2022. Hon har tidigare varit ungdomsminister för konservativa Heja Italien men leder nu ytterhögerpartiet Italiens bröder.

EU-kommissionens tyska ordförande och Italiens premiärminister har dominerat totalt i det internationella uppsnacket inför EU-valet den 6-9 juni. Ursula von der Leyen är fortsatt favorit till ytterligare fem år på sin post. Mycket hänger dock på hur det går för partierna till höger om höger, där Meloni har en nyckelroll.

Den som vill se och höra de två huvudpersonerna utveckla sina idéer på samma gång under valspurten blir dock besviken.

När det europeiska tv-samarbetet EBU arrangerar stor valdebatt i Bryssel under torsdagseftermiddagen finns ingen Meloni på plats. Och italienskan såg även till att inte ha tid att möta von der Leyen när tyskan nyligen besökte Italien.

Samarbete till höger?

von der Leyen pressas inom sin egen partifamilj i kristdemokratiskt konservativa EPP att söka mer samarbete högerut. Det har hon själv inte velat utesluta – mer än att hon tydligt uttalat att det bara kan ske med partier som är för EU, för Ukraina och för demokrati och rättsstatens principer.

Många EPP-are, inte minst i tyska storpartiet CDU, ser Meloni som en utmärkt samarbetspartner och pekar på italienskans engagemang för både Ukraina och enighet bakom migrationspolitiken.

Meloni tycks dock ha större planer än att bara vara stöttepelare till von der Leyen. På hemmaplan leder hon en regering med både den traditionella högern och ytterhögern och hon gör ingen hemlighet av att hon gärna ser något liknande på EU-nivå.

— Jag vill pröva en svår men fascinerande utmaning att duplicera i Europa vad som gjorts i Italien och ena partier med samma vision, trots helt olika nyanser. .  och skicka vänstern i opposition, sade premiärministern i italiensk tv i måndags.

Oviss sommar

Få bedömare ser det dock som sannolikt att ytterhögern och den traditionella högern kan bli så stark i EU-valet att de kan få ihop en egen majoritet i EU-parlamentet.

För att kunna enas krävs dessutom att många av medlemspartierna, som tyska AFD och franska Nationell samling, byter åsikt i tunga frågor, framför allt när det gäller stödet till Ukraina.

Ju starkare Meloni och ytterhögern blir, desto större möjlighet får de ändå att kunna ställa krav på von der Leyen inför en eventuell fortsättning.

Det skapar en svår balansgång för von der Leyen som kan hamna i ett läge där det inte räcker med att samla partierna i mitten. I stället kan hon tvingas välja mellan stöd från ytterhögern eller de gröna – vilket mycket väl kan landa i att det inte blir något stöd för henne över huvud taget.

I så fall väntar en rejält oviss sommar och höst i EU i jakten på ett nytt styre i Bryssel.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!