Israeler i protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering i Tel Aviv tidigare i maj.
Israeler i protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering i Tel Aviv tidigare i maj. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Efter skakande video: Israel vill förnya samtal

Israels förhandlingsteam har fått grönt ljus för fortsatta försök att få hem gisslan från Gaza. Åtgärden sker sedan föräldrar till gisslantagna kvinnor släppt en skakande video från 7 oktober-attacken.


Israels krigskabinett uppges enligt Times of Israel ha godkänt nya riktlinjer för de israeliska förhandlarna, som i månader beskrivits som bakbundna av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Krigskabinettet, där Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och tidigare försvarsminister Benny Gantz ingår, uppges på onsdagskvällen ha haft ett fyra timmar långt sammanträde.

Mötet hölls sedan sju familjer till kvinnliga gisslantagna soldater släppt en video filmad i samband med kidnappningen från militärbasen Nahal Oz den 7 oktober i fjol. I videon syns kvinnorna, flera av dem blodiga och blåslagna, uppradade mot en vägg med händer bundna. I ett annat klipp dras en kvinna i håret och kastas hårdhänt in i en bil. De mest brutala delarna har dock redigerats bort, rapporterar CNN.

Syftet med att släppa videon var att sätta press på regeringen att arbeta hårdare för att få hem gisslan, uppger några av föräldrarna enligt Times of Israel. Netanyahu sade sig på onsdagen vara "förskräckt" över filmmaterialet.

Över 1 000 människor dödades och fler än 250 kidnappades under terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober. Fem av kvinnorna i videon är kvar i fångenskap, en har släppts fri och en har dödats.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!