Turister från Nya Zeeland gör sig beredda på avfärd efter att landets regering tidigare i veckan beslutat att evakuera sina medborgare. Bilden är tagen 21 maj.
Turister från Nya Zeeland gör sig beredda på avfärd efter att landets regering tidigare i veckan beslutat att evakuera sina medborgare. Bilden är tagen 21 maj. - Foto: Chris Weissenborn/AP/TT

Dödsskjutning i orolig fransk ögrupp

En demonstrant i det oroliga Nya Kaledonien uppges ha skjutits ihjäl av polis. Totalt har därmed sju personer mist livet i upploppen i det franska territoriet, vars internationella flygplats förblir stängd för kommersiell trafik till åtminstone på tisdag.


Den senaste dödsskjutningen skedde i Dumbéa, utanför huvudstaden Nouméa, enligt utredare. En grupp poliser uppges ha attackerats fysiskt av ett femtontal personer vilket ledde till att en polis avlossade sitt vapen.

Tumultet ska ha följt på Frankrikes president Emmanuel Macrons avresa från det franska territoriet i Stilla havet.

Parallellt meddelar ögruppens handelskammare att den internationella flygplatsen fortsätter att vara stängd för kommersiell trafik till åtminstone tisdag. Det innebär att flygplatsen kommer att ha varit stängd i totalt nära två veckor till följd av den senaste tidens våld.

Sju personer har dödats och hundratals skadats i oroligheterna, som bröt ut i förra veckan i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle införa nya regler för vilka av ögruppens invånare som får rösta.

Frankrikes regering har skickat mer än 1 000 kravallutrustade poliser och militärer för att lugna situationen. 86 poliser har skadats i oroligheterna och 269 personer har gripits. Australien och Nya Zeeland har skickat flygplan för att evakuera strandsatta turister.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!