Republikanernas sannolika kandidat inför höstens presidentval, expresident Donald Trump. Bilden togs vid ett politiskt massmöte i New Jersey den 11 maj.
Republikanernas sannolika kandidat inför höstens presidentval, expresident Donald Trump. Bilden togs vid ett politiskt massmöte i New Jersey den 11 maj. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

Trumps parhäst inför valet: Här är toppnamnen

Intresset är skyhögt och spekulationerna går varma. Donald Trump, av allt att döma Republikanernas kandidat i höstens presidentval, håller på att vaska fram rätt vicepresidentkandidat. Här är namnen det snackas om.


Fakta: Inför presidentvalet i USA

Presidentvalet i USA den 5 november står sannolikt mellan den sittande presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske expresidenten Donald Trump.

Presidentkandidaterna utses formellt vid partiernas konvent. Republikanerna håller sitt den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

I nuläget har Trump ett nationellt stöd på 46,8 procent jämfört med 45,8 procent för Biden, enligt en sammanställning av aktuella opinionsmätningar.

Trump leder över Biden i samtliga sju avgörande vågmästardelstater, platser där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet och där presidentvalet faktiskt avgörs: Arizona, Georgia, Michigan, North Carolina, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin.

Källa: Politiksajten Real Clear Politics

Det är en gammal sanning att en vicepresidentkandidat i USA ska tillföra något. Det kan handla om sakkunskap, en väljargrupp, ett ideologiskt ställningstagande eller popularitet i en särskild del av landet.

Expresident Donald Trump, som säkrat de delegater som krävs för att utses till Republikanernas presidentkandidat, följde spelreglerna inför valet 2016. Då valde han den konservativa och djupt religiöse exguvernören Mike Pence.

Men i år väntas han värdera lojalitet och rätt kemi högre. En brännande fråga är huruvida en framtida parhäst skriver under på Trumps falska påståenden om valfusk 2020.

Här är ett urval av toppkandidaterna:

South Carolinasenatorn Tim Scott och expresident Donald Trump vid en frågestund i Greenville i februari.

South Carolinasenatorn Tim Scott:

Försökte i primärvalrörelsen framstå som en optimistisk kraft. Troende, abortmotståndare, intresserad av utbildningsfrågor. Scott, som är svart och ättling till slavar, skulle bland annat bidra med mångfald, då Trump ofta kritiseras för att förbise minoriteter och kvinnor. Röstade dock för att certifiera Joe Bidens seger i det senaste presidentvalet.

.

North Dakotas guvernör Doug Burgum, fotograferad i mitten av maj vid den domstol i New York där en rättegång om bokföringsbrott pågår mot expresident Donald Trump.

North Dakotaguvernören Doug Burgum:

Har något av en "bromance" med expresidenten, har framträtt på Maga-massmöten och vid Trumprättegången i New York. Oljeentusiast och förmögen tidigare affärsman som sålde sitt mjukvaruföretag till Microsoft. Har sagt att demokraten Biden vann valet 2020, men att "felaktigheter" förekom på grund av covidpandemin.

.

South Dakotas guvernör Kristi Noem. Bilden togs i Ohio i mars, i samband med att expresident Donald Trump höll ett massmöte.

South Dakotaguvernören och tidigare representanthusledamoten Kristi Noem:

Uttalad Trumplojalist som förordar tuffare tag i invandringsfrågan och som vägrade bära munskydd under covidpandemin. Omskriven och kritiserad för "doggate" – i en färsk bok berättar hon hur hon sköt ihjäl en "oträningsbar" hundvalp. Har sagt att valet 2020 var riggat, men att Joe Biden trots allt vann.

.

New York-republikanen och kongressledamoten Elise Stefanik, fotograferad vid den konservativa CPAC-konferensen i Maryland i februari.

Elise Stefanik, representanthusledamot från New York:

En av kongressens yngsta och mest lojala Trumpanhängare. Står bakom expresidentens påståenden om politiskt motiverade rättsprocesser och valfusk. Röstade emot certifieringen av Joe Bidens valseger den 6 januari 2021.

.

Ohiosenatorn J D Vance talar vid en manifestation mot abort i delstatshuvudstaden Columbus i höstas.

Ohiosenatorn J D Vance:

Tidigare riskkapitalist från Ohio, en viktig delstat för Trump att vinna i höst. Har genomgått en dramatisk förvandling från 2016, då han meddelade att han "aldrig" skulle stödja Trump, till att bli Maga- och Trumplojalist. Säger att han inte hade godkänt Bidens valseger 2020 om han var vicepresident.

.

Bubblare: Fox News tidigare programledare Tucker Carlson, Arkansasguvernören och förra pressekreteraren i Vita huset Sarah Huckabee Sanders och representanthusledamoten från Georgia Marjorie Taylor Greene.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
USA