Emma Ehrens, i mitten, var en av de förstaklassare som överlevde skjutningen på en skola i Sandy Hook i december 2012. I fredags talade hon vid en protest mot vapenvåld i Newtown, Connecticut.
Emma Ehrens, i mitten, var en av de förstaklassare som överlevde skjutningen på en skola i Sandy Hook i december 2012. I fredags talade hon vid en protest mot vapenvåld i Newtown, Connecticut. - Foto: Bryan Woolston/AP/TT

Vännerna dödades – nu tar överlevarna examen

För snart tolv år sedan dödades 20 av deras kamrater i första klass i en av de dödligaste attackerna på en skola i USA. Nu tar överlevarna examen med blandade känslor.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Många tidigare klasskompisar och lärare kunde inte ta examen med avgångsklassen i Newtown, Connecticut på onsdagen.

De blev offer i skolskjutningen i Sandy Hook den 14 december 2012. Totalt dödades 20 förstaklasselever och sex lärare.

— Vi har väntat hela vårt liv på den här dagen, ända sedan lekskolan. Nu är den här och vi är redo, men det går inte att glömma att det är en stor del av vår klass som saknas, säger Emma Ehrens, i dag 17 år, och en av de elva förstaklassare i klassrum 10 som överlevde attacken.

Hon lyckades fly när gärningsmannen laddade om sitt vapen och en annan elev skrek att alla skulle springa. Den eleven blev sedan ett av fem barn som dödades i klassrummet.

Emma Ehrens är glad över att vara klar med high school, säger hon, men känner samtidigt sorg att behöva gå upp på scenen utan att alla kan vara med.

— Jag vill tro att de kommer att vara där med oss och gå över scenen med oss.

Förra veckan träffade flera av ungdomarna USA:s vicepresident Kamala Harris i Vita huset för att tala om sina erfarenheter. Händelsen har motiverat dem att engagera sig mot vapenvåld.

— Jag ville förvandla en så hemsk sak till något annat, och att dessa barn och pedagoger inte dog förgäves, säger överlevaren Lilly Wasilnak.

TT
/
USA
/