Barn som har hyllat terrorister på nätet har fått besök av norska säkerhetspolisen PST. Arkivbild.
Barn som har hyllat terrorister på nätet har fått besök av norska säkerhetspolisen PST. Arkivbild. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Norska Säpo sökte upp barn som hyllat terrorister

Den norska säkerhetspolisen PST har under veckan sökt upp barn som bland annat ska ha uppmanat till terror och mord på homosexuella på nätet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De 15–20 barn som har fått påhälsning från PST var i huvudsak mellan 12 och 17 år gamla, rapporterar NRK. De ingår i ett nätverk som säkerhetspolisen har följt under längre tid, och som sprider högerextrema budskap och propaganda på nätet.

Bjørn-Willy Wold, chef för sektionen för kontraterrorism inom PST uppger att de inlägg som har kopplats till nätverket är så allvarliga att man har valt att slå till i en samordnad aktion över hela landet. Bland annat handlar det om grova våldsvideor och bilder på vapen.

— De delar också filmer på utförd terror. De hyllar Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant, som dödade över 50 personer i en moské i Christchurch. Det är ibland ganska otäckt, säger Wold.

Det är inte säkert att de unga skulle göra något av det de skriver på nätet, poängterar Hege Naustdal vid PST. Syftet med samtalen är förebyggande, säger hon till NRK.

— Det är viktigt att de förstår helheten. Samtalen är också viktiga för att föräldrar ska få veta vad deras barn gör på nätet.

TT
/
/