Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Budskap till Nordkoreas diplomater

Nyheter | 18/10/2008 12:19

Nordkoreanska diplomater väntar på ett "viktigt meddelande". (TT)

Nordkoreanska diplomater utomlands har fått order om att hålla sig nära sina ambassader och bereda sig på ett "viktigt meddelande". Det uppger en ledande japansk tidning.

Tidningen Yomiuri Shimbun hänvisar till "ett flertal" ej namngivna källor som sägs ha god kännedom om Nordkorea. Källorna vet inte vad meddelandet ska innehålla men spekulerar över att det kan röra sig om ledaren Kim Jong-Ils hälsotillstånd eller relationerna mellan de båda koreanska staterna.

I augusti sade amerikanska och sydkoreanska tjänstemän att Kim Jong-Il troligen drabbats av en stroke och undergått en hjärnoperation. Han deltog inte i militärparaden på Nordkoreas 60-årsdag den 9 september. När nordkoreansk tv i förra veckan visade bilder av Kim på en militärbas hördes tvivel från USA på att bilderna var färska.

Sydkoreas försvarsminister sade i veckan att han trodde att Kim fortfarande har kontroll över Nordkorea men tillade att situationen i det slutna landet är oberäknelig.

Sydkoreanska underrättelsetjänsten kommenterade uppgifterna om det "viktiga meddelandet" med att man känner till saken och håller på att försöka ta reda på vad det handlar om.

I torsdags hotade Nordkorea med att bryta alla förbindelser med Sydkorea, vars nya president retat upp regimen i norr genom att hota dra in det villkorslösa biståndet dit.

Västliga analytiker tror att de nordkoreanska ledarna känner sig säkrare i sadeln efter att ha strukits från USA:s terrorlista tack vare löftet att avveckla sitt kärnvapenprogram.

Skrivet av: