Onsdag 21 Apr
Stockholm

Kim Jong-Il "sannolikt" på sjukhus

En fransk hjärnkirurg dementerade i dag rykten om att han opererar Kim Jong-Il. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spekulationerna kring den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Ils hälsa fortsätter. På tisdagen dementerade dock en känd fransk hjärnkirurg att han befinner sig i landet för att operera Kim Jong-Il.

Tidigare i veckan hävdade den franska veckotidningen Le Point att chefen för neurokirurgi på Parissjukhuset Sainte-Anne befinner sig i Pyongyang för att operera Kim Jong-Il som uppgavs ha drabbats av ett slaganfall.

De uppgifterna dementerades dock på tisdagen av läkaren själv. I ett sms som han skickade till nyhetsbyrån AFP säger han sig vara i Kinas huvudstad Peking, inte i Nordkorea.

Enligt flera källor befinner sig dock Kim Jong-Il sannolikt på sjukhus. Men Japans premiärminister Taro Aso sade på tisdagen att ledaren fortfarande är kapabel att fatta beslut.

Taro Aso lämnade uppgifterna i samband med att han informerade det japanska utrikesutskottet och hävdar att han fått uppgifterna om den nordkoreanske ledarens hälsa genom underrättelserapporter.

- I vilket fall är hans tillstånd inte bra. Men vi tror inte att han är oförmögen att fatta beslut, uppgavs Taro Aso ha sagt.

Spekulationer om den 66-årige Kim Jong-Ils hälsa har förekommit ända sedan han i september inte dök upp på en jubileumsparad för att fira landets 60-årsdag. Uppgifter om att han drabbats av slaganfall har dock dementerats av Nordkorea som kallat ryktena för en "konspiration från väst".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela