Filippinernas arméchef Romeo Brawner Jr fäster en medalj på en av de flottanställda som var med om måndagens händelser i Sydkinesiska havet. Bilden har distribuerats av den filippinska militären.
Filippinernas arméchef Romeo Brawner Jr fäster en medalj på en av de flottanställda som var med om måndagens händelser i Sydkinesiska havet. Bilden har distribuerats av den filippinska militären. - Foto: Filippinernas militär via AP/TT

Filippinerna: Låter oss inte skrämmas av Kina

Filippinerna kommer inte att låta sig skrämmas av Kina, utropar president Ferdinand "Bongbong" Marcos efter en våldsam konfrontation till havs tidigare i veckan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Vi kommer aldrig att låta oss skrämmas eller bli förtryckta av någon, sade president Marcos i ett framträdande på den filippinska flottans bas på ön Palawan, som ligger strax öster om Spratly-öarna och den omstridda atoll där konfrontationen ägde rum.

Kinesisk kustbevakning grep in när flera båtar från Filippinernas flotta i måndags var på väg till atollen Second Thomas Shoal i södra Sydkinesiska havet. Flera filippinska militärer uppges ha blivit skadade i ett händelseförlopp där de kinesiska kustbevakarna rammade de filippinska båtarna och angrep dem med bland annat macheteknivar och yxor.

Atollen är ett av många omstridda områden i Sydkinesiska havet, med anspråk från bland andra Kina och Filippinerna. Filippinerna strandade 1999 avsiktligt ett gammalt örlogsfartyg på sandbotten där för att markera en närvaro. Där är militärer också stationerade och de båtar som blev angripna var på väg dit för att fylla på med förnödenheter.

Kina beskriver det som att Filippinerna inkräktade på kinesiskt område och att landets kustbevakare agerade både professionellt och återhållsamt.

Filippinernas president har belönat omkring 80 militärer som var inblandade i drabbningen, varav en man som blev av med sin ena tumme.

Bland andra USA, EU, Japan och Australien har fördömt Kinas agerande.

TT
/
/
EU
/
USA