Flera personer uppges ha dödats i skottlossningarna i Derbent och Machatjkala i Dagestan. Arkivbild.
Flera personer uppges ha dödats i skottlossningarna i Derbent och Machatjkala i Dagestan. Arkivbild. - Foto: Abdula Magomedov/AP/TT

Skott mot synagoga och kyrkor i Dagestan

Skott har avlossats mot en synagoga och två ortodoxa kyrkor i ryska delrepubliken Dagestan, rapporterar AFP. Flera människor uppges ha dött, varav en präst och flera poliser. Fyra gärningsmän rapporteras ha dödats av polis.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"I kväll genomfördes väpnade attacker mot två ortodoxa kyrkor, en synagoga och en polisutpostering i städerna Derbent och Machatjkala", lyder ett uttalande från Rysslands byrå för bekämpning av terrorism.

Totalt ska åtta personer ha dödats, varav sex poliser. Ytterligare tolv personer har skadats, uppger Dagestans inrikesminister för ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti. En 66-årig präst ska ha dödats i Derbent.

Enligt departementet har polisen dödat fyra gärningsmän.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attackerna, men lokalt högt uppsatta politiker anklagar såväl försvarsalliansen Nato som Ukraina för inblandning, enligt nyhetsbyrån AP.

"Det råder ingen tvekan om att dessa terrorattacker på ett eller annat sätt är kopplade till underrättelsetjänsterna i Ukraina och Nato-länder", skriver en representant för delrepublikens styre på Telegram.

Synagogan i Derbent står även i brand efter attacken, enligt en judisk representant.

"Okända angripare gjorde i kväll ett försök i Derbent och Machatjkala att destabilisera situationen i samhället", skriver delrepublikens guvernör Sergej Melikov på Telegram.

Kuststäderna Derbent och Machatjkala, delrepublikens huvudstad, ligger cirka tolv mil från varandra.

TT
/
/