Indianledare flydde till ambassad

Den efterlyste ledaren för ett ursprungsfolk har flytt och sökt asyl.


Den efterlyste ledaren för ett ursprungsfolk som kämpar för rätt till mark i den peruanska delen av Amazonas regnskog, Alberto Pizango, har flytt till Nicaraguas ambassad i Lima.

– Pizango tog sig till ambassaden sedan han efterlysts efter det att demonstrationer för markrätten i Amazonas utvecklat sig till sammanstötningar med militär och polis i fredags och lördags. Han är efterlyst för uppvigling, sammansvärjning och uppror, sa premiärminister Yehude Simon till landets parlament på måndagen.

– Han har redan sökt asyl i Nicaragua, uppgav premiärministern.

35 människor dödades under dygnslånga våldsamheter, sade Simon. Enligt peruansk press dödades mellan tolv och 50 människor, varav 24 poliser.

Indianledaren var i Lima när våldet bröt ut i staden Bagua i lördags. Han sade då till journalister att landets president Alan Garcia är skyldig till folkmord och "den värsta massakern på vårt folk under de senaste 20 åren".

Demonstranter från ursprungsbefolkningen protesterade mot att president Alan Garcias planer på att lätta på restriktionerna för gruvor, oljeborrning, skogsavverkning och jordbruk i området.

Våldet som följde rapporteras vara det blodigaste sedan kriget mellan regeringen och de två rebellrörelserna Sendero Luminoso och Tupac Amaru på 1980- och 1990-talet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!