Frihandelsavtal med USA skapar krig i Peru

Perus regering i krig med landets indianer.


PERU. Ett flertal utländska och inhemska oljebolag har inlett en massiv expansion djupt inne i Perus djungel. Som en konsekvens av ett frihandelsavtal med USA har utvinningen i Perus djungel slagit nya rekord.

Men lokalbefolkningen som lever i Amazonas rasar. Enligt flera oberoende rapporter stoppar de just nu flera oljebåtar på de snåriga floderna. Nu har Perus armé gått till attack mot sin egen befolkning.

"Indianerna har inte rätt att stoppa utvinningen"

För bara några veckor sedan lyckades en båt från det brittisk-franska oljebolaget Perenco bryta sig loss från blockaden och jagades av indianerna. Tre skott avlossades från besättningen på oljebåten, skriver Survival.

I måndags gav regeringen klartecken för armén att gå in och säkerställa området och förhindra indianernas protester.

Perus president Alan Garcia sa att indianerna inte har rätt att stoppa oljeutvinningen som är till för att gynna alla medborgarna i landet.

–Om naturresurserna tillhör folket som bor just där skulle det innebära att mer än hälften av vårt land tillhör ett tusentals personer, sa Garcia enligt The Guardian.

"Vi vill att de tar hänsyn till våra krav"

Samtidigt säger Alberto Pizango, en ledare för indianbefolkningen, att de inte vill förhindra all utvinning av landet.

–Vi vill att uvecklingen på vår mark tar hänsyn till våra krav, sa Pizango.

Enligt den nationella organisationen för Amazonas indianer i Peru har oroligheterna lett till att lokalbefolkningen i fyra djungelprovinser fått sina medborgerliga rättigheter indragna.

Indiangrupperna svarade med att de kommer fortsätta attackera och stoppa oljebåtarna, men uppgav på lördagen att de inte kommer att bryta lagen eftersom de då riskerar fängelse i tio år.

70 procent av regnskogen kommer exploateras

Perus regnskog är den största delen av Amazonas utanför Brasilien. Och enligt en studie har regeringen gjort avtal som innebär att 70 procent av området kommer att exploateras.

Regeringen menar att dessa avtal är livsviktiga för att öka ekonomin i Peru som är ett av Sydamerikas fattigaste länder. Projekten ligger i linje med ett frihandelsavtal med USA.

På samma gång har den inhemska befolkningen världen över skrivit under The Anchorage Declaration, vilken beskriver att världen numera befinner sig i en klimatkris.

Oljeutvinningen i Perus djunglar:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.