Khatamis närmaste gripna i Iran

Expresidenten Mohammad Khatamis topptjänstemän gripna efter våldsamma protester.


TEHERAN. De iranska reformisterna är på stark tillbakagång i Teheran efter sammandrabbningar med polis. Flera missnöjda ledande reformpolitiker, som stödde oppositionskandidaten Hossein Mousavi i valet, ska ha gripits.

Ett flertal hade höga poster under den Västorienterade Mohammad Khatami, som var president 1997-2005 och blev utmanövrerad av den nykonservative Mahmoud Ahmadinejad 2005.

Expresidentens yngre bror Mohammad Reza Khatami uppges vara en av de gripna, tillsammans med Behzad Nabavi, tidigare vice talman för parlamentet, Mohsen Mirdamadi, tidigare ordförande för parlamentets utrikesutskott, och Abdollah Ramezanzadeh, Khatamis regeringstalesman.

Rajab Ali Mazroei, medlem i en av de två reformgrupperna, erkänner att han skulle ha haft ett möte med den yngre brodern Khatami under morgonen, men att han inte dök upp och var oanträffbar på telefon. Mohammad Ali Abtahi, tidigare vicepresident, uppger att över hundra reformister har gripits under söndagsförmiddagen.

– De togs från sina hem i går kväll, säger Mohammad Ali Abtahi, som väntar sig fler gripanden, enligt BBC News.

Inte sedan revolutionen på slutet av 70-talet har protester mot den sittande makten varit så våldsamma. Mousavis väljare har mötts av sparkar och batongslag samtidigt som de har skanderat "ned med diktatorn!" och "vad hände med vår röst?".

Enligt Sky News har Irans högste andlige ledare ayatollah Ali Khamenei accepterat valresultatet. Han menar att "spelet är över" för oppositionen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!