Tusentals protesterar mot valfusk i Teheran

Tusentals anhängare till oppositionskandidaten Mousavi har samlats i Teheran för att protestera.


Anklagelserna om valfusk duggar tätt dagen efter presidentvalet i Iran där Mahmoud Ahmadinejad segrade med över 60 procent av rösterna. Och protesterna lät inte vänta på sig.

Tusentals upprörda anhängare till Mousavi har samlats i Teherans centrum för att protestera mot det officiella valresultatet, rapporterar AFP.

Mahmoud Ahmadinejad vann drygt 63 procent av rösterna i valet när 346 av 366 distrikt hade räknats i dag, men oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi, som fick 34 procent, vägrar acceptera valresultatet och står fast vid sina anklagelser om valfusk.

–Jag protesterar starkt mot de många uppenbara oegentligheterna och jag tänker inte ge mig inför denna farliga charad. Detta beteende av vissa tjänstemän äventyrar den islamiska republikens grundpelare och kan leda till tyranni, meddelade Mousavi i ett uttalande i dag.

"Bluffmakeri"

Mousavi klagade redan i fredags över felaktigheter och misstänkt fusk i valet. Både reformsinnade i Teheran och utländska experter håller med Mousavi om att valfusk ligger bakom Ahmadinejads oväntade storseger.

–Jag tror inte att någon hade väntat sig den här nivån av bluffmakeri, säger analytikern Karim SadjadpourCarnegie Endowment for International Peace i Washington till Reuters.

–Detta var en tillsättning, inte ett val. Auktoritära regimer som Syrien och Egypten låtsas i alla fall inte vara demokratiska. I efterhand ser hela valrörelsen ut som ett spel för gallerierna. Ayatolla Khamenei tänkte aldrig låta Ahmadinejad förlora.

"Starkt stöd för regeringen"

Mahmoud Ahmadinejad seger i presidentvalet är en bekräftelse av hans politik och ett starkt budskap till Irans fiender, säger en högt uppsatt rådgivare till presidenten.

– Valdeltagandet och rösterna för Ahmadinejad visar starkt stöd för regeringens politik och är ett rungande "nej" till våra fiender, säger presidentens medierådgivare Ali Akbar Javanfekr till AFP.

"Lekt med folkets röst"

Tidigare på lördagen drabbade Iransk polis under dagen samman med demonstranter utanför presidentkandidaten Mir Hossein Mousavis kampanjstab i Teheran.

– De har förstört landet och de vill förstöra det ännu mer i fyra år till! ropade folksamlingen.

Poliser gav sig på demonstranterna med batongslag och sparkar.

–De har lekt med folkets röst, sade en kvinna.

Valdeltagandet i presidentvalet blev högt, upp mot 80 procent av de röstberättigade deltog, säger myndigheterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!