Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegången vägskäl för Turkiet

- 19/10/2008, 13:46 -

På måndagen inleds en av Turkiets mest spektakulära rättegångar. (TT)

På måndagen inleds en av Turkiets mest spektakulära rättegångar. En stor grupp nationalister anklagas för att ha försökt provocera fram en statskupp och bland de åtalade finns flera officerare och politiker.

Rättsprocessen mot de 86 medlemmarna i den hemlighetsfulla organisationen Ergenekon är på många sätt symptomatisk för Turkiets maktkamp mellan regeringspartiet AKP och de starka sekulära krafterna i landet.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogans AKP har sina rötter inom politisk islam och har en tid befunnit sig på kollisionskurs med den sekulära eliten som säger sig värna om arvet från landsfadern Kemal Atatürk.

Ergenekons ultranationalistiska medlemmar är hämtade från just denna elit; en partiledare från ett litet nationalistparti, pensionerade arméofficerare samt flera journalister. De flesta är öppet kritiska mot regeringen.

Genom officerarna finns också en koppling mellan Ergenekon och den mäktiga turkiska militären, som de senaste 50 åren har avsatt fyra regeringar. Militären nekar dock till all inblandning i organisationen.

Ergenekon existens uppdagades när en vapengömma upptäcktes vid en polisinsats i Istanbul i fjol. Enligt åtalet var gruppens plan att skapa kaos genom välplanerade mord och bombdåd.

Bland andra skulle Nobelpristagaren Orhan Pamuk och flera andra intellektuella mördas. Oroligheterna som följde skulle leda till att militären steg in, återställde ordningen och störtade regeringen.

Resultatet av rättegången får stor betydelse för Turkiets framtid. Recep Tayyip Erdogan måste visa att processen inte är en häxjakt på de politiska motståndare som anklagat hans parti för att ha en religiös dagordning.

Många liberala hoppas att rättegången ska skapa större öppenhet och avslöja det som i Turkiet kallats "den djupa staten" - den gängse benämningen på de krafter som tros sabotera modernisering och demokratisering av landet.

Att "den djupa statens" inflytande minskar ses som positivt av de Europavänliga krafterna och tros bana väg för ett turkiskt medlemskap i EU.

Skrivet av: