Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis och kurder rök ihop

- 19/10/2008, 02:24 -

Massiva protester i hela Turkiet efter misshandelsrykten mot Öcalan. (TT)

I en rad turkiska städer drabbade polis och kurdiska demonstranter samman på lördagen och tiotals människor uppges ha gripits. Demonstranterna protesterade mot att den livstidsdömde gerillaledaren Abdullah Öcalan ska ha blivit misshandlad i fängelset.

I Diyarbakir, den största staden i det kurdiskt dominerade sydöstra Turkiet, deltog mer än 5 000 människor i en protestmarsch. Tiotals greps efter att ha kastat sten mot polisen.

I den avsides belägna staden Yüksekova, nära gränsen mot Iran och Irak, satte polisen enligt nyhetsbyrån Anatolia in tårgas och vattenkanoner för att skingra en folkmassa på flera tusen personer som byggt barrikader på gatorna och bränt bildäck.

Även i kurdiskt dominerade stadsdelar i Istanbul förekom våldsamma sammandrabbningar. Bland annat kastades brandbomber in i ett köpcentrum, skrev Anatolia.

Den pro-kurdiska nyhetsbyrån Firat rapporterade om sammanstötningar även i Mersin vid Medelhavet, Sanliurfa i sydost samt i Van och Varto långt borta i öster.

Den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalans advokater har rapporterat att han nyligen blivit misshandlas av fångvaktare som hotat honom till livet. Liknande uppgifter har även tidigare lett till demonstrationer. Öcalan sitter sedan 1999 isolerad på fängelseön Imrali i Marmarasjön utanför Istanbul.

Skrivet av: